Revija Joker - TMNT

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » TMNT
TMNT
...
Sneti

Hecno, kako se nekatere stvari ponavljajo: nindža želve so harale takrat, ko smo bili res mladi tisti, ki smo sedaj v dvajsetih in tridesetih, in zopet harajo danes. Deca med nekako četrtim in desetim letom je nora nanje in čeprav risanka spričo že kar epske količine treskanja po beticah ni ravno vzgojna, vsaj poudarja vrednote, tako da je biser v primerjavi s kretenizmom resničnostnih šovov. Drugače to kajpak ni izvirna risanka iz leta 1987, temveč modernosti prirejena, s katero je mreža Fox 2003. uspešno oživila franšizo mutiranih želvakov. Leo, Doni, Miha in Rafko so bolj nabildani, posodobljeno čvekavi in se spopadajo s širšim naborom zlobkotov, čeprav glavni ostaja Shredder.

Mudeeel! Zelene beštijice so tokrat čisto računalniško trirazsežne in izpadejo prav fino.

No, dolgometražna animiranka, enostavno poimenovana TMNT, stopa še korak naprej, kar je pogumno glede na priljubljenost želvakov ter pričakovanje zvečine otroške publike, da bo vse natanko tako kot na malih zaslonih. Ob ogledu s svojim malim sem parkrat slišal vprašanje "Kje je Šreder? Kdaj pride Šreder?", takisto pa mu ni najbolj dogajala nova, docela z računali ustvarjena 3D podoba. Nindže na velikem platnu so pač drugačne kot na televiziji, zato se jih je treba navaditi - med drugim zavoljo kul slovenske sinhronizacije, kjer izstopa imitator Jure Mastnak. Ta je dialektno oglasničil senseijevsko podgano Splinterja ter glavnega negativca, poslovneža Wintersa, ki govorita kot Srečko Katanec oziroma Janez Janša. O pametnosti poteze na dolgi rok bi se dalo debatirati, vendar v tem času in prostoru izpade izvirna ter posrečena.
No, glavni kamen spotike zna biti scenarij, ki je za mlajše oboževalce želvakov kljub pokanju štosov in hecem na račun Caseyja ter April idejno kar napreden in najbolj primeren za tiste, ki imajo v letih rojstva že dve številki. Shredderja ni, zgodba se plete okrog Wintersa: ta je bil v starih časih mogočen vojskovodja, ki je hotel postati nesmrten in je v ta namen žrtvoval vse, tudi zveste generale. Zdaj so pogoji zopet enaki kot tedaj in po New Yorku se plazijo nenavadne pošasti ter robotski kipi, za nameček pa še Shredderjeve foot ninje. A daleč od tega, da bi bilo vse skupaj golo tepežkanje slabih fantov. Winters ni klasična baraba, za zlo se izkaže človeška sebičnost, medtem ko med želvaki namesto bratske ljubezni vlada huda napetost, ki jo sprožata Leonardo ter Raphael.
Kinematografski TMNT ni trapasta izrisanka, kar je ob plehkosti televizijske serije dosežek. Odlični animaciji z impresivnimi fajterskimi sekvencami, ki mešajo občutek modernih videospotov z zapovedmi borilnih filmov, daje trdno podlago scenarij, ki ne favorizira brezumnega mlatenja, raziskuje temeljne človeške lastnosti. Zato je film TMNT odličen, za licenčne razmere pogumen podaljšek običajnih želv, ki zna male zelene fajterje prikupiti tudi starejšim.

TMNT objavljeno: Joker 165
april 2007


sorodni članki