Revija Joker - Rocky Balboa

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Rocky Balboa
Rocky Balboa
...
Sneti

Stalonejev Silvo je zamisel za Rockyja dobil na boksarskem dvoboju med Muhamedom Alijem in Chuckom Wepnerjem marca 1975. (Če se vam zdi to ancientno, vedite, da je Sly takrat štel že 29 pomladi.) Chuck je bil nadebuden boksar, ki si je kruh služil še z vsem drugim, od varnostništva do natakarstva, in nihče ga ni imel v čislih. Nenavadno za človeka z božjim imenom, ampak tako je to. No, za to borbo je divje treniral in čeprav ga je Ali premagal s tehničnim nokavtom, je črnskega šampiona sredi dvoboja poslal na tla. Kaj je iz tega nastalo, vemo: scenarij za film, kjer je pod žarometom neznan boksar take sorte kot Chuck. Rocky, za katerega je scenarij napisal Stallone in v njem igral glavno vlogo, je prejel oskarja za najboljši film leta 1976 ter pognal njegovo kariero.
Ampak kot toliko stvari, na primer rap, se je Rocky skvaril. Vsak naslednji film je bil slabši od prejšnjega: namesto da bi bili drame, tako kot prvenec, so postajali tumpasto akcijski. Po katastrofalni petici smo vsi mislili, da je serije konec, in napoved šestice je izzvala posmeh. Tako je logično, da imate Rocky Balboa za ščišogriš, ki ga ne bi gledali niti, če bi se vam po naključju zataknil v odjemalniku torrentov. Vendar bi s tem naredili napako. Dobro, če smisel Rockyjev vidite v tepežu, idite dalje. Ako pak želite izkusiti nekaj tiste žalobne sivine, ki je prevevala izvirnik, tega storite ne.

Šaljivcem zna biti žal, da se v novem Rockyju ne pojavi kak njegov izzivalec od prej. Vrhunsko bi recimo bilo, če bi v restavracijo uletel pijan Lundgrenov Dolfe, ki bi toliko časa razgrajal v grleni islandščini, da bi ga moral Sly odstraniti. Toda film ni akcijada, zato je Drago ostal v hladilniku.

Brez akcije v ringu kajpak ne gre; posneta je zadovoljivo in šestdesetletni Sly se občudujoče drži proti napihnjenemu mlademu zamorskemu izzivalcu. A bistvo se godi izven borišča - v Rockyjevi restavraciji, kjer gosti stare prijatelje in oživlja spomine, na razdrapanih mestnih ulicah, po katerih se plazi spremenjeni svet. Tod skuša Rocky popraviti razmerje z odtujenim sinom in obdržati tistega z mlado lokalno kelnarco, pri čemer pada v vse sorte konfliktov - takih, ki jih ne more reševati s pestmi. Film morda izpade kanec počasno in naivno, toda v preprostosti naukov, ki jih brez olepšav daje stari boksar, in njegovi kmečki osebnosti se skrivajo večne resnice. Če si napihnjen froc, jih ne boš upošteval. A čez mnoga leta boš pomislil nanje in videl, da so stare kot svet in da povsem držijo. Kar pa se ne bo moglo zgoditi, če Rockyja Balboe ne boš videl. Zdaj veš, kaj ti je storiti.

Rocky Balboa objavljeno: Joker 164
marec 2007