Revija Joker - Flags of our Fathers + Letters from Iwo Jima

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Flags of our Fathers + Letters from Iwo Jima
Flags of our Fathers + Letters from Iwo Jima
...
Sneti

Še veste, kolikokrat smo opise vojnih iger napisali v protibojevniškem slogu in poudarili, da je vse to navaden približek, da v resnici nimamo pojma, kaj se je na planjavah druge svetovne res godilo? Evo dvodelne drame, ki tak pristop kaže v čudoviti luči. Clint Eastwood in Spielberg sta ustvarila pretresljiva filma o zavezniškem naskoku na otok Iwo Jima, kjer so se Japonci zato, ker je bil to del njihove domovine, mogočno utrdili. Otok so prepredli z bunkerji, predori ter gnezdi in niso mrdali, dokler jih Američani niso dobesedno preplavili. Vsak film prikazuje eno plat - Flags of our Fathers ameriško in Letters from Iwo Jima japonsko, s tem, da ju je moč gledati neodvisno, se pa tudi subtilno prepletata.

Medtem ko so Zastave posnete v vizualnem slogu, ki premišljeno poudarja nekatere barve ...

Da je slog prikazov bojevanja tak kot v Ryanu in nadaljevanki Band of Brothers, ni nič čudnega. A strelska dogajancija kljub količini in kakovosti odstopa vozniški sedež treznemu prikazu preračunljive in umazane plati vojne. Flags of our Fathers se bavi s propagandnim zakulisjem okrog svetovno znane fotografije dviganja zastave na Iwo Jimi: soldate, ki so jo kao postavili, oblasti kažejo po vseh ZDA, da bi dvignili moralo in zbrali denar za nadaljevanje vojne. Pri tem zgodba ne demonizira nikogar, niti vodilnih, temveč le beleži neizmerno žalost takega početja ter vojne nasploh in se sprašuje: kaj smo storili, da je do tu prišlo? Režiser na trenutke nespretno meša tri časovne linije in tvega zmedenost gledalca, a v splošnem z izrednimi prizori in zvestobo pripovedni osti občudujoče doseže cilj ter jasno izpostavi poanto. Letters from Iwo Jima na drugi strani ubere bolj intimen, manj političen pristop, ki razkriva obraz sovražnika: zajeban, ubijalski, krut - a hkrati človeški, upajoč, prizadet. Pripoved je razpeta med navadnim vojakom Saigom ter generalom Kuribašijem in na dlani ponuja enak zaključek: čemu nam je bilo tega treba? Smo kot vrsta res tako brezupno v falusu, da se kljub vsemu trpljenju enostavno moramo bojevati, sicer nismo srečni? Je vsa ta naša silna inteligenca le orodje v službi nizkotnih nagonov?
Pojdite gledat oba ta filma, saj vam znata dati zdravo distanco. Morda boste drugače gledali na večni pinjau v WW2-špilih.
Medtem ko so Pisma pri nas že na sporedu, Zastave prihajajo triindvajsetega.

... so Pisma skoraj monokromatska. Bi bili vi veseli, če bi si morali kopati lasten grob?

Flags of our Fathers + Letters from Iwo Jima objavljeno: Joker 164
marec 2007