Revija Joker - Superman Returns

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Superman Returns
Superman Returns
...
Sneti

Superman se vrača pravzaprav ni film za otroke. Niti ni film za tiste, ki pričakujejo lahkotno superherojsko zabavico. Šur, režiser Bryan Singer, ki se je za ta projekt odpovedal X-Men 3, se čuti dolžnega poskrbeti za dozo specialnoefektne zabave. Superman zato rešuje babe v nevarnosti, ledeno diha, ustavlja krogle z junaškimi prsmi in očesom, iz tistega pošilja toplotne žarke, rentgensko gleda, varno dostavlja na tla avione ter, jasno, frči do stratosfere in nazaj. Celo orenk nad njo, saj se film otvori tako, da se Kal-El vrne na zemljo po petletni odsotnosti, ko je skušal najti rodni planet Kripton. Hkrati Nadmož dokaže, da je v primerjavi s hordo posnemovalcev totalen slaboritnež, saj v boju s premetenim plešastim zlikovcem Lexom Luthorjem in njegovo kriminalno bandico na svoja pleča prevzame selitev celega kontinenta. Dobesedno. Požrita se, Batman in Pajkopob.

Za glavno vlogo so dobili neznanca, kar je kul. Si predstavljate, da bi najeli Brada Pitta?

A kljub vsemu temu in imidžu Supermana v glavah neukih, ki ga imajo za enostavno figurico iz bednegabednega stripovja, je Superman Returns dve uri in pol dolga zmaga metaforičnosti nad najstniško direktnostjo, globine nad običajno stripovsko-akcijsko plitkostjo, čustev nad praznino. To je film, ki so ga naredili stari fani stripa, ki so zrasli z njim in zdaj štejejo trideset, štirideset let, za prav take fane stripa. Zato gre za logičnim felerjem in raztegnjenosti navzlic inteligentno razdelavo izvirne klasike, ki preseneča zlasti na prispodobni ravni. Ta Superman je pisan zbor mitoloških junakov, božjih lastnosti in človeških napak. Je mogočen, a ranljiv (kriptonit ga spremeni v padlo božanstvo, ki ga barabe, ne bodi len, namlatijo kot vola); vzvišen, toda sočuten; obdarjen s turbo močmi, vendar dolgo ne zaupa v svojo vlogo rešitelja. Posebej pa se ne znajde v morju čustev, ki se pletejo z Lois Lane, privlačno novinarko, ki je medtem dobila otroka in živi z drugim moškim. Superman je Herkul, Ahil, Atlas, a tudi Prometej; je hkrati bog in človek, tisti, ki ustvarja pregovorni ogenj, ter tisti, ki nam ga daje. In kje je v vsem tem Loisin sin - je Supermanov ali ne? Je to v ganljivi sliki razmerja med očetom in sinom sploh pomembno?
Na vsakem koraku obilujejo reference, metafore, velike, izpiljene ideje, ki jih tisti brez zadosti pojma o mitologiji in Bibliji, pa tudi popularni kulturi in stripih, ne bodo zaznali. Tako kot ne oni, ki a priori zavračajo možnost, da lahko stripovski superjunaki povedo marsikaj naprednega. Ker je takih levji delež, bo večina iz kina bržda odkorakala nezadovoljna, z občutkom opeharjenosti, saj bo Superman zletel nad njihovimi glavami. Toda oni, ki posedujejo dovolj znanja in srca, bodo v Supermanu se vrača prepoznali čudovit zelenkast kristal. Dobrodošel spet med nami, Kal-El. Svet te potrebuje. 

Superman Returns objavljeno: Joker 156
julij 2006