Revija Joker - The Wild

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » The Wild
The Wild
...
Navi

Ni prvič, da so različni studiji v relativno kratkem času izpljunili sumljivo podobni animiranki. In čeprav bi ne bilo pošteno, ko bi Disneyjevo Divjino nevihtno označili za nameren, nesramno neposrečen klon Dreamworksovega Madagaskarja, vnebovpijočih vzporednosti razumskemu pristopu navkljub ni moč kar tako prezreti.

Približke Simbe, Mufase in kačona iz Robina Hooda se da preživeti, koala z nemogočimi nozdrvmi in zobovjem je pak kaplja čez rob.

Izhodiščna točka je znova njujorški živalski vrt, kjer se zadovoljno divjačinstvo podnevi nastavlja kameram, ponoči pa uganja neumnosti. Središčen je levji mulec, ki se vsled pubertetnih nesoglasij s sabo in fotrom skuja ter pristane na barki za Afriko, nakar ponorelo zaskrbljeni oča v družbi prgišča soživali oddivja za njim. Ko pristanejo na črni celini, jih čaka kulturni šok, čeravno je precej manj razdelan kot pri Alešu in kompaniji. Pomehkuženci tu ne poženejo krempljev in se ne jamejo žreti med sabo, ampak cepnejo v prismodast, za repno kocino privlečen zaplet s klanom fanatičnih gnujev, ki tripajo na osvojitev vrha prehranjevalne verige. Neprijetno majavo je tudi podajanje že tako švohotne zgodbe, saj je scenarij luknjav in nagnjen k motečemu poenostavljanju. Čim se druščina zaplete v kako dvomljivo situacijo, denimo čajanko s kanalizacijskimi krokodili ali plovbo brez hrane in vode, je v naslednjem kadru največkrat magično potegnjena iz godlje, za katero v njihovih bučah ne ostane niti prafaktor spomina.
Teme, s katerimi risulja operira, ne sežejo dlje od popreproščenega odnosa med očetom in sinom in znucano utrujenega iskanja jaza. Sprva še pričakuješ, da bo osladnim izjavam, ki se navadno cedijo iz najstniških nadaljevank, sledila ironična nota ali nemara kaj utemeljeno globljega. A jim ne in si jih hitro ter zdolgočaseno prisiljen jemati take, kot so. Nasploh je humor bolj karnalne kot verbalne sorte in količkaj razmišljujočemu ne bo nudil več od redkih, meglenih polnasmeškov, dasiravno bo otročad na sosednjih zicih nemara bobneče rezgetala. So pa junaki vsaj glede videza (pri levih zlasti obrazne mimike) nenadkriljivi. Nadmočna, oko izdirajoča krznenost na učinkovit način odeva znane in všečne disneyjevske poteze, ki smo jih vajeni iz kopice gigantovih prejšnjih izdelkov. Negativno izstopa le neverjetno odvratna koala.
Ampak šminka ni vse in čeprav izdelek z vizualijami uspe prilično zadiviti, ga te ne morejo potegniti iz močvare manka kvalitete na drugih področjih. Kar obilna in nesrečna podobnost z Madagaskarjem le še poslabša.

The Wild objavljeno: Joker 154
maj 2006