Revija Joker - Star Trek Discovery - nova zvezdna steza

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Star Trek Discovery - nova zvezdna steza
...
Sneti si želi, da bi frišna zvezdnostezna nizika o bojno-znanstvenem plovilu Odkritje, vojni s Klingoni in osebnih travmah živela dolgo ter uspevala.

Debelih dvanajst let je minilo, odkar so Zvezdne steze zadnjič obiskale male zaslone. Vmes smo sicer dobili več spektakularnih hollywoodskih filmov, nazadnje naspidirani Beyond v režiji fastandfuriousovega Justina Lina. Ampak ti ležijo na ločeni časovnici, Star Trek pa na platnu ni bil nikdar zares doma, četudi je navdihnil kinematografski dogodek stoletja Star Wars. Odkar je davnega 1966 razturil s tremi sezonami prvotne nadaljevanke z Williamom Shatnerjem kot poveljnikom Kirkom in Leonardom Nimoyem kot najbolj znanim Vulkancem Spockom, se je najbolje počutil na teve ekranih. Edino tam ima dovolj časa, da razvije veličastne tematike in kompleksne like ter vretenasto prepleta dogajanje. Včasih do te mere, da ni nikomur nič jasno, ampak takšna je cena ambicije.

Levo je izvenzemaljac-pod-žarometi Saru (Doug Jones), desno kapitanka Georgiou (Michelle Yeoh), v sredi pa junakinja Burnham (Sonequa Martin-Green).

Norka in Lorka 
Šestero nizik smo doslej ugledali: Original Series ('66-'69) in njeno animirano izpeljanko ('73-'74), najslovitejši The Next Generation ('87-'94) z Jeanom-Lucom Picardom kot vodjo legendarnega plovila Enterprise, Deep Space Nine ('93-'99), ki se je odvijal na postaji, Voyager ('95-2001) s prvo kapitanko in Enterprise ('01-'05), ki je bil časovno umeš­čen pred vse ostale. Slično prekvelsko se obnaša sveži Discovery, ki veliko obeta. V tej dobi, ko superjunaki ter krimiči orenk tolčejo po ZFju, je že dosegel več kot solidno gledanost in si zagotovil drugo sezono. Temeljni razlog za to je posodobljenost koncepta, ki nagovarja moderno publiko, in istočasno udinjanje kanonu, s čimer nudi roko zagretim ljubiteljem. Dobra kombinacija. 

O Klingonih smo v nizikah Star Trek izvedeli že marsikaj. Discovery ima težko nalogo povzeti povedano in osvetliti nove vidike njihove kompleksne družbe.

Piše se leto 2255 in premirje med razboritimi Klingoni ter Federacijo, zvezo bolj ali manj miroljubnih življenjskih vrst, se bliža koncu. Drugi Podvig pod Kirkovim vodstvom je oddaljen še celo desetletje. Izvirni pod poveljstvom Jonathana Archerja je kot pionirska človeška ladja, opremljena s pogonom warp 4, poletel veliko prej. Drek zadene ventilator v prvih dveh delih, ki stavita na strelsko akcijo tako od blizu kot med medzvezdnimi plovili do te mere, da se počutiš kot v kinu. V trušču spoznamo osrednji lik, po vulkansko izobraženo človekinjo Michael Burnham, ki v prelomu s tradicijo ni poveljnica. Dolgo že služi pod slovito kapitanko Georgiou, toda okoliščine in sistem vrednot ji ne pustijo izbire: stori hud prekršek, zaradi katerega je ožigosana kot krivka za vojno s Klingoni. Nato pristane na krovu delno vojaškega in delno znanstvenega plovila Discovery. Tam se pridruži posadki s temač­nim, rahlo pritegnjenim poveljnikom Lorco na čelu. 

USS Discovery z oznako NCC-1031 pripada razredu constitution. Ima sicer običajen krivinski pogon, toda njeno srce je trosni motor, ki ji omogoča, da se takoj znajde na neki drugi točki vesolja.

Mesto za Edisona
Fanovskega servisa je več kot zadosti, saj je vsaka tričetrturna epizoda nabito polna referenc na stare like, dogodke in objekte. Vsakdo bo spoznal značil­no obliko ladij Federacije in Klingonskega cesarstva, uniforme, komandne mostove brez varnostnih pasov, fazerje, teleporte, protonske torpede, pozdrav z raztegnjenimi prsti, vztrajanje Vulkancev pri logiki in slične ponarodelosti. A udinjanje geekom se­že mnogo globlje, od steklenice šampanjca iz 'Chateau Picarda' v kvartirjih Georgioujeve na starinski ladji Shenzou prek imen federacijskih zvezdnih plovil (T'Plana-Hath po vulkanski filozofiji, Chuck Yaeger po zemeljskem pilotu) do likov. Poja­vi se denimo čudaški bradač, ki ga 'deset let kasneje' sreča Kirk v prvotnem Treku. Avtorji so pazili tako na njegov videz kot dikcijo! In, jasno, Michael Burnham je krušna sestra Spocka, s katerim si delita oče­ta, ambasadorja Sareka. Ta naknadni vtik v ča­sov­nico dejansko kar dobro deluje. 

Poveljnik Lorca je mnogoplastna osebnost, ki je sposobna v teku ene same epizode napolniti ves spekter med benevolentnim kapitanom in nevarnim norcem.

Tu­di krovni ustroj bo znan vsakomur, ki je svojčas religiozno ostajal buden pozno v noč, da je na TV Ljub­ljana spremljal Naslednjo generacijo. Discovery meša makronivo, kjer se za lebensraum spopadajo vsemirske civilizacije, življenjske vrste in kulture, ter mikrosliko osebnih usod likov, ki oživijo skozi vztrajno gradnjo pisanih karakterjev. V tem je razlika med Federacijo in Klingoni: mostovi ladij, ki pripadajo aliansi, so multikulti laboratoriji, v katerih v te­melju različne rase in vrste sodelujejo za skupno dobro. Klingoni pa so nacistični bojevniki za rasno čis­tost, vsemirski ibermenši, ki čislajo zgolj moč in nasilje. Njih razumemo, a jih ne odobravamo, dočim si med člani Starfleeta najdemo (namišljene) prijatelje.

Ko se Discovery ne ukvarja s pobezljanimi znanstvenimi eksperimenti in bird of preyi, je čas za debato. Zato je tu ridžokosa geekica Tilly, ki ne zna biti tiho.

Pah tek! Veh meh pek! 
Nove Steze imajo za slednje obilo potenciala in so v tem pogledu najbolj obetavne po Jean-Lucu, Rikerju, Datu in kompaniji. Že Burnhamova je izredno zanimiva kot notranje sprta oseba, v kateri se za prevlado nenehno pehata vulkanska logična hladnost in človeška čustvenost. A daleč od tega, da bi bili žarometi le na njej, kajti deležni smo poštenega odmerka 'stranskih' likov, ki to dejansko sploh niso. Naj bo to poveljnik Lorca, na katerem so psihološke in telesne travme pustile bistveno večji davek, kot si je kdorkoli pripravljen priznati … poslanik Sarek s človeško ženo in posvojeno deklico, ki je bistveno bolj popolnjen kot v izvirni TV-seriji … oficir Saru, ki pripada novi rasi Kelpiencev kot mojstrskim zaznavalcem nevarnosti … ali versko blazni Klingon Voq, ki bo skušal za ceno sebe združiti rasno čisti im­perij in ga narediti zopet mogočnega. Mimogrede, Klingoni v Discoveryju med sabo obilno govorijo lasten jezik, ki je slišati jako rovtarski, in se pridušajo, kako je fino jesti človeške možgane iz naravne posodice. Dejansko so prav grozljivi in bolj otipljivi ter realni kot kdajkoli prej. 

Fanatik T\'Kuvma sledi naukom utemeljitelja klingonskega imperija Kahlessa, ki je vmes postal mitološka figura. Politične in religiozne vzporednice potegni sam.

Taki so namenoma, saj kleč ni miroljubno raziskovanje pod geslom to boldly go where no man has gone before, temveč vojna. Ta zagotavlja napetost, to pa prija novodobnemu gledalcu, vajenemu akcije in dogajanja. (Si vedel, da se je količina dialogov v filmih in nizikah v nekaj desetletjih več kot razpolovila?) Osebe si sicer jemljejo čas za pogovore in se bondajo, kar gre na rovaš opazne količine žensk. Že začnemo z materinsko-hčerinskim razmerjem med Georgioujevo in Burnhamovo, nakar slednja na krovu Discoveryja najde rdečelaso tovarišico v dobrem in zlem. Kljub temu pa redno poka: bodisi se Odkritje zaplete v spopad s klingonskimi ujedami, da torpedi in izstrelki frčijo v vse smeri, bodisi po njegovih zloščenih sobanah pustoši vsemirski pošastek, ki ga je treba s fazerji v lulo, bodisi je nujno po johnwickovsko zmlatiti gručo zgubanočelavih stražarjev, bodisi težave povzročajo neugodne medzvezdne razmere.

Teleporter za pošiljanje skupkov atomov na želeno mesto je kakopak prisoten, tako kot hologramski krov. Razlago obojega najdeš v vedežu o Treku v Jokerju 191.

Njihove misli k našim
Spretno mešanje intimnih in krovnih elementov Discovery dobro peha naprej. V vsaki epizodi smo delež­ni razvoja oseb, ki še zdaleč niso počez junaško pozitivne ali zlobno negativne, vpogleda v širšo sliko spopada med Federacijo in Klingoni, poklonov navdušencem in truda glede kvaziznanosti, ki Star Treku od nekdaj daje primes 'mogoče bo pa nekoč res tako'. Šov denimo privzame, da je vesoljski pros­tor namesto niti poln trosov, ti pa omogočajo takoj­šnje prestavljanje po svoji vseobsegajoči mreži. Od tod izvira eksperimentalni 'spore drive' v Od­kritju, kar je ultimativno orožje Zvezdne flote. Meni se ne sliši nič bolj fantastično kot naprava, ki s krče­njem prostora omogoča potovanje s hitrostjo, večjo od svetlobne :). 
Škoda sicer, da je zavezanost politični korektnosti že kar nekoliko posiljena.  Seveda so morali vkomponirati tako osebe vseh barv kot poskrbeti za prvi odkrito gejevski par v televizijskih Star Trekih doslej, sicer bi jih slišali od bojevnikov za družbeno pravičnost. In občasno je kakšna pogruntavščina manj posrečena, na primer tisti pošastek, ki je sprva videti kot demonski monstrum iz Dooma 3, nakar ga razvijejo v pokemona. Ampak vobče je Discovery jako uživantska zadevščina, ki je dala dobro podlago novemu CBSovemu pretočnemu servisu All Access. Do njega Slovenci ne moremo, saj je do nadaljnjega zgolj ameriški in evropske verzije ni niti še na obzorju. Toda na srečo je distribucijo prevzel Netflix in njegovi slovenski naročniki lahko Discovery spremljajo' v realnem času'. Initiate tedenski ritual! 

Star Trek Discovery - nova zvezdna steza objavljeno: Joker 291
oktober 2017