Revija Joker - Split

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Split
Split
...
Aggressor

Tale film je moč pospraviti v več predalov. Po eni strani gre za psihološko srhljivko bežanja pred poblaznelim ugrabiteljem. Lepega dne namreč tri najstnice s parkirišča pred trgovino pohopsa moža­kar Dennis in jih zapre v podzemni bunker. Po drugi strani je lahko študija disociativne osebnostne motn­je, kajti Dennis je zgolj ena od triindvajsetih (!) oseb, ki so naseljene v telesu Kevina Crumba. Razen Dennisa, ki je neprijeten, nasilen lik, uzremo še st­rogo nuno, devetletnega fantiča in normalneža, ki si prizadeva vse ostale držati na vrvici. Neuspešno, kajti naklepa se preobrazba, s katero bi se izrazila štiriindvajseta, nadnaravna osebnost – Pošast. In ug­­rabljena dekleta so namenjena ravno neke sorte žrtvovanju v tem ritualu.

Psihoterapevtska seansa ugrabitelja in ujetnic. Kavča ni, ker je to pač zapor. Levo je hipnotična Anya Taylor-Joy kot Casey, o kateri bomo še čuli.

Film se zvečine odvije v klavstrofobičnem zaporu in zato v mnogočem sloni na likih. Najbolj na igri Jamesa McAvoya, ki je fenomenalen in uprizori oskarja vrednega Kevina v vseh dveh ducatih podob. Trojica češpelj je najprej v njegovi senci, ker jim ni jas­no, kako naj se spoprimejo z ječarjem, ki rafalno menjava svoje obnašanje. Dve se kmalu ojunačita in skušata bežati na različne načine, ena pa je pasivna, saj je zatravmirana zaradi stričevega zlorabljanja. Po drugi plati se prav zato na drugačen način približa Kevinu, ki ga je razcepilo travmatično ot­rošt­vo. Film s tem ne poteka toliko v grozljivem kot v tesnobnem, mestoma bizarnem vzdušju, kjer so punce izpostavljene čudnim kapricam Kevinovih osebnosti. Napetost najbolj izvira iz vprašanja, ali bodo jetnice za pobeg znale izkoristiti katero od bolj pohlevnih duš, ki včasih pokukajo na plano, še preden se vrne njihova zla tovarišija.
Toda Split na koncu v resnici ni samo triler in le McAvoyjev cirkus osebnosti, marveč še nekaj tretje­ga: film M. Nighta Shyamalana, avtorja Šestega ču­ta, ki je poznan po končnih zasukih. Česa takega, kar stori v Splitu, si doslej še ni privoščil. Seveda ne smem izdati poante, a bodi dovolj, da moraš pred ogledom nujno videti njegove prve filme, saj nadnaravna nota dobi nov pomen in ni več privlečena za lase. Mnogi se bodo usajali, da takšni pogoji niso fer, ampak če veš, za kaj gre, deluje. Ampak tudi brez tega je Split dober film. Resda na nekaj mestih klecne; scene z zunanjimi osebami, kot je Kevinova terapevtka, izpadejo neprepričljivo, dočim je treba imeti pri ogledu nekaj potrpljenja. Toda Shyamalan lahko po kopici flopov naposled v beležko zapiše, da je spet napravil fejst film. Drugi pa pojdite gledat zato, ker so notri najstnice v gatah.

Split objavljeno: Joker 283
februar 2017