Revija Joker - Trainspotting 2

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Trainspotting 2
Trainspotting 2
...
Sneti

Dobrih dvajset let je minilo od prvega Trainspottinga, norega in odmevnega filma, ki je beležil prigode štirih heroinskih metkov zadetkov v Londonu in škotskem Edinburghu. Prav toliko časa je preteklo v nekoliko nepričakovanem nadaljevanju, v katerem se je zbrala večina izvirnih ustvarjalcev, od režiserja Dannyja Boyla do malce zgubanih, vampastih igralcev. Vrnejo se torej ključni škisi: izvirni preračunljivec Rent Boy, prevarant Sick Boy, mongo Spud in psiho Franco. Tommy se nekako ne more, dočim je Diane malce posiljeno stlačena noter. Prizorišče je tokrat zgolj škotska prestolnica in v sliki je še Sick Boyeva bolgarska izvoljenka, ki z umet­nim onetom kavsa zainteresirane st­ran­ke. A levji delež interakcije odpade na četverico, med katero tlijo stare zamere in se pripetijo nove izgruntavščine. To botruje nizu črnokomičnih prizorov, posnetih na enako kinetičen, usekan način kot v prvencu. Od tekaških pregonov po nočnem Edinburghu, kjer se idilična turistična razglednica meša z moderno betonsko realnostjo, prek ropov premož­nih rezidenc do Franca v terminatorski vlogi, ki še preseže njegovo klasično bom-fuknil-babi-kriglo-na-glavo-in-premlatil-krčmo iz T1. Ob teh norcih, sploh ob nadmočnem škotskem naglasu in Spudovem (Čompovem) spakovanju, se režiš kot počen maček.

Johnny Lee Miller, Ewan McGregor in Ewen Bre­­m­­ner vnovič prispevajo navdihnjene predstave. Robert Carlyle kot Franco pa je šel scat.

Vendar T2 ni prazna komedija, s kakršnimi Hollywood streže po tekočem traku. Izpod prekopicevanj narkičev, ki sta jim heroin in starost že dodobra na­če­la sivo tvar, sili pravcati škotski noir. Na površini so tipi face, carji, ki žrejo, žurajo in se žgejo. Toda če fasado popraskaš, začne izpod nje uhajati smrad uležanih heroinarjev brez ciljev v prihodnosti in smis­la v sedanjosti. Izvzemši štetje vlakov, seveda, kar je drugače povedan star dolenjski rek "vse, sam' delat ne." Franco ne zna obvladati jeze in ima težave z batino, Rent Boy se pretvarja, da ima zrihtan lajf, čeprav je v razsulu, Sick Boy pa upravlja beden pub in se trudi z nakladanjem obdržati Slovanko, s katero nima nobenega pravega odnosa. Ironič­no je najbolj iskren Čompa, ki je preveč preprost, da bi znal goljufati in lagati. "Najprej pride priložnost, nato izdaja" je njegova šekspirjanska modrost iz zapis­kov, ki film skozi citate na globok način povežejo s knjigama Trainspotting in Porno pisatelja Irvina Welsha. Takisto je dosti vrnitev v filmski prvenec, pa ne le z re­ferencami na "worst toilet in Scotland" in podobno. Nadaljevanje ga os­vet­li iz drugih kotov in razloži elemente, za ka­tere se je prej preveč mudilo.

Med frendoma in Bolgarko (igralka je res iz Sofije) se oblikuje nevaren trikot. Film ima fetiš na naš rod, saj vsebuje celo Slovenko! No, kvazi.

T2 je odličen izdelek. Enako udaren, neposreden, odbit in vizuelno privlačen kot enica, istočasno pa pogumnejši, kompletnejši in zajebanejši, kar se sporočil tiče. Me res zanima, kam bo šla trojka, ki jo bojda že pripravljajo. Bržda bo nadaljevala štorijo, kajti za upodobitev besednega preddela Skagboys so nastopajoči prestari. 

Trainspotting 2 objavljeno: Joker 283
februar 2017