Revija Joker - Spectral

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Spectral
Spectral
...
Aggressor

Četice bojevnikov ameriške posebne enote Delta, ki urejeno topotajo skozi ulice razrušenega velemesta kakor soldatje v Black Hawk Downu. Supermoderna vojaška oprema, ki prebija temo in bojišče digitalizira v videoigrico kakor v Ghost Reconu. Pa skrivnostni paranormalni sovrag, sposojen iz Final Fantasyja: The Spirits Within, ki šviga skozi luft in specialce za šalo spreminja v ožgana trupla. Eksplozije, ropot mitraljezov in kriki “CONTACT!” Ter napis Netflix ob strani. “UAU,” si rečeš, “televizijska produkcija je pa res napredovala od Captain Power and the Soldiers of the Future!” (Zguglaj.) Toda Spectral se je v bistvu rodil pod Universalovim okriljem v studijih hiše Legendary za sedemdeset milijonov zelencev in je imel lanskega avgusta dospeti v kinodvorane. A založniški velikan z rezultatom snemanja ni bil zadovoljen in je distribucijo prekinil, nakar je nesrečni film odkupil Netflix.

Taki prizori dajo urno vedeti, da je Spectral v mnogih scenah poklon videoigram. Mlajšim, ki laže izklopijo možgane, bo brez dvoma dogajal.

Sprva ti ni prav jasno, nad čim so se kravatarji usajali. Produkcija in posebni učinki so na jako spodobnem nivoju, saj jih je kakor Gospodarja počela Weta! Tudi igra je okej in hitro spoznaš nekaj poznanih obrazov. Najbolj Jamesa Badga Dala iz serije Pacific kot dr. Clyna, briljantnega znanstvenika agencije DARPA. Vojska ga na horuk pošlje v Moldovo, razrušeno od državljanske vojne. Američani so namreč na Clynovih eksperimentalnih naočnikih za nočno gledanje ujeli fantomske prikazni in mo­ža­kar mora pogruntati, kaj ta nevarnost je in kako se ji zoperstaviti. Sledijo rešetalske scene, ki spomnijo na vse od Aliens do spuščanja v podzemne laboratorije iz Stalkerja. Stereotipnih situacij ne manjka, a jih ne zameriš preveč in pripoved na štartu kar vle­če. Vmes doživiš celo presenečenje v obliki slovenske besede!
Toda Spectral žal nekje na dveh tretjinah zapusti to področje vzdušne, verjetne znanstvene fantastike in gre, prosto po Downeyju mlajšemu, full retard. Clyne z levo roko in pnevmatskim izvijačem izvede nekaj trikov, ki bi A-Teamu in MacGyverju ne dali več spati, ter ameriško vojsko v hipu požene na tehnološko raven Infinite Warfara. Takrat je jasno, nad čem so se usajali na vrhu Universala, ker se le še krohotaš. Pa vseeno: prav zaradi takšne nebrzdane zblojenosti je Spectral za slehernega igralca modernih FPSjev pravzaprav obvezen ogled. Tako vestne ponazoritve novejših Call of Dutyjev z njihovo absur­dnostjo vkup v filmih še ni bilo. 

Spectral objavljeno: Joker 282
januar 2017