Revija Joker - Kubo and the Two Strings

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Kubo and the Two Strings
Kubo and the Two Strings
...
Kavbojc

Pomežikni zdaj, če moraš. Pozorno glej. Če le za hipec odmakneš pogled, bo naš junak gotovo pogubljen. Tako je govoril fant Kubo v napovedniku za najnovejšo animiranko hiše Laika. Nato je zabrenkal po japonskem bendžu shamisen, v ozadju so zabobneli akordi priredbe While My Guitar Gently Weeps, morje se je razdelilo in kocine so stopile pokonci. Tedaj sem vedel, da me čaka hudo posebna pravljica, navdahnjena z mitologijo ter pripovedkami z Daljnega vzhoda.

Pohod mojstrske stop-motion epopeje po kinih gre h koncu. Je na blu-rayu, a se veliko platno splača!

Od Laike pričakujemo presežek, saj so že s prvencem Coraline dokazali, da so mojstri tehnike stop-motion, to pomeni starošolskega fotografiranja slehernega prizora z lutkami, kar je nato povezano z računalniško animacijo. Njihov novi izdelek je nič manj kot stilska poslastica. Bojda je film podrl rekord okoli števila obraznih izrazov, ki so jih seveda 3D-tiskali. Kubo pa je drugačen od njihovih doslejšnjih projektov, med katerimi sta še Paranorman in Boxtrolls. Klasično pravljičen je, čaroben in epski. Temu primeren je glavni lik: deček, ki odraš­ča z bolno mamo v času fevdalne Japonske. Vsakdanji riž si služi s pripovedovanjem herojskih štorij v bližnji vasici, kjer ga čislajo navkljub dejstvu, da mu za konce zmanjka časa – poglavitno je namreč, da je doma pred mrakom. A nekega dne se spozabi in zamudi. Zdaj je pred njim pustolovščina, na kateri bo moral najti trojico čarobnih predmetov zoper zlo, ki mu je za petami. Srečoma se mu pridružita mod­ra govoreča opica in samurajski hrošč.

Ni en sam gradnik zaslužen za Kubov privlak. Poklapa se vse, od večplastne ter globoke fabule do fantastičnega videza in izvedbe nasploh.

Sledi popotovanje po pustinjah, morju in skozi bambusove gozdove, ki na slehernem koraku navdušuje z iskrivimi dialogi med druščino, fantastično akcijo z neverjetno koreografijo ter zabavljaštvom skarabeja, ki mu glas carsko posoja Matthew McConaughey. Nekaj preobratov je sicer predvidljivih, a zna­čil­nost dobrih pravljic je vendarle pakiranje znanih prijemov v frišne oblike. V tem Kubo blesti na vseh nivojih in bo navdušil mlado in staro. Prve s kolosalnimi monstrumi in posrečeno origamijasto coprnijo, druge s simboliko, čustveno naphanostjo in perfektnim tempom. Kajpak so v ospredju družina, izguba, požrtvovanje in odraščanje. A še globlje sta usidrana sprejemanje hib človeštva in odpuščanje. V dobi, ko prevladujejo lahkotne risane predstave, je Kubo tako tehnično kot vsebinsko resnično velikopotezna animiranka. 

Kubo and the Two Strings objavljeno: Joker 280
november 2016