Revija Joker - Legend of Tarzan

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Legend of Tarzan
Legend of Tarzan
...
Sneti

Sto osemdeset milijonov dolarjev so vrgli na mizo pri Warnerju za veličastno preobutje starodavne zgodbe o človeškem podtaknjencu opičjemu rodu in pričakovali izdaten zaslužek. Kakor Disney pri Johnu Carterju – prejšnjem spektaklu, utemeljenem na delih Edgarja Burroughsa – bodo po vsej verjetnosti krepko popušili, kajti začetni zaslužek je kilav. Delno sta za to po mojem kriva umeščenost v slabo poznan čas in medla povezava z občinstvom. Večina se težko poistoveti s Tarzanom, ki vandra po Kongu in skrbi za tamkajšnje domorodce ter naravna bogastva. Preveč lokalno, odmaknjeno in staroversko je to, da bi vžgalo pri publiki, navajeni svet rešujočih superjunakov, ki ne debatirajo z živalmi in ne čislajo narave, temveč v imenu višjih interesov požgejo vse pred sabo. 

Aleks je 8-packe ustvaril s 7000-kalorijsko dieto in je bolj nabildan kot stari Tarzani. Hkrati je pobrit do zadnje dlačice. Taki rastejo v džungli.

Poleg tega je Legenda o Tarzanu precej neuravnotežen, mestoma že prav zmeden film. Začne se jako dramatično in pravzaprav napredno, s Tarzanom aka lordom Greystokom v Angliji, kjer je plemič z graščino in poslanskim sedežem. Manekenski Šved Alexander Skarsgård (izgovori kot 'skaršgord') ga upodobi kot hladno, mogočno prezenco, ki raje opazuje kot čveka in še raje deluje kot opazuje. Ameriški odposlanec (Samuel L. Jackson) ga pripravi do vrnitve v Kongo, kjer se odposlanec belgijskega kralja trudi, da bi se dokopal do tamkajšnjih dragotin, pri čemer ne izbira sredstev. Ker ga igra Christoph Waltz, vnaprej vemo, da je uglajen, a nevrotičen in globoko moten. Minulo Tarzanovo zgodbo izvemo iz vra­ča­­nj v času, film pa teče počasi in se trudi vzpos­ta­viti naprednejše osebe ter vezi med njimi. Izstopa predvsem svetlolasa avstralska starleta Margot Robbie, ki upodobi nepričakovano gajstno in samostojno Jane, dočim je geopolitično ozadje privlačno in obetavno. Toda levji delež niti ostane neizpeljan in neodgovorjen, ko se Legend of Tarzan v drugi polovici prelevi v akcijski spektakel, poln spopadov s strašljivimi gorileži, lianskega vihtenja širom džungle in streljanja zlih najemniških soldatov, ki prihajajo ropat nedolžne Af­ričane. Film je gledljiv in mestoma dobro posnet, a slabo tempiran in na kraju zaradi pretiranega obujanja spominov nesposoben povedati kaj novega o Tarzanu. Menim pa, da je za uspeh novih tovrstnih izdelkov nujno prav slednje.

Legend of Tarzan objavljeno: Joker 276
julij 2016


sorodni članki