Revija Joker - X-Men: Apocalypse

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » X-Men: Apocalypse
X-Men: Apocalypse
...
Sneti

Spomladanska merica superjunaških filmov je še bolj kilava kot tistih po igrah. Te imajo vsaj kul bratranca Hardcore Henryja, heh. Striparijske domislice pa so brez svetle točke – kljub pričako­va­njem ta ni postala niti Apokalipsa, šesti x-menski film, ki popisuje začetke zdaj že nepoznavalcem znane organizacije za boj proti zlobnjakom.

Modrokožna Mystique ni več v os­pred­ju, Jen Law pa jo igra rutinsko. Apocalypsa nezapomnljivo upodobi Oscar Isaac, Dameron iz Star Wars VII.

Vnovič je režiral Bryan Singer in vnovič se znajdemo v osemdesetih letih minulega stoletja, ko telepatski mutant Charles Xavier že vodi šolo za 'nadarjeno mladino'. Nekateri junaki so pri njem (Cyclopse, Havok), drugi so raztreseni naokoli po svetu (Mystique, Nightcrawler …), tretje vkup bobna in celo ustvarja novodošli negativec Apocalypse iliti En Sabah Nur – 'Luč zarje' v arabščini. V stripih se je ta pramutant zaredil pred tridesetimi leti in je sodeloval v številnih zvež­či­čih, kjer je bil tako nasprotnik X-Menov kot na njiho­vi strani. V filmu je Sabah njihov zapriseženi sovrag, ki se po dogodku v starem Egiptu prebudi v novi dobi in se loti udejanjanja novega reda s sabo na tronu. Spak ima številne moči, kot je vdiranje ljudi v tla in stene, nabral pa si jih je z dolgoletnim vsrkavanjem perkov in skillov raznoraznih mutantov. On je namreč prvi z x-genom in vsi ostali so kao njegovi otroci. Zdaj jih bo fotr naučil kozjih molitvic!

V ospredju je dokaj nedomiselno in posiljeno tepež­ka­nje, ki zaseda krepek del dveh ur in pol. Če ne bi bilo eksplozivne Jean Grey in Quicksilverjeve fantas­tič­ne reševalne sekvence, ki še nadgradi tisto iz Days of Future Past, bi bil Apocalypse vizuelno šibek. Tudi zaradi samega zlobnjaka, ki je videti kot hecna lutka in ne kot prinašalec uničenja človeštva. Ostali scenarij predvsem dosti ponavlja iz Days in First Class (Mag­netova tragedija postaja kot Batmanov umor star­šev, ki ga je treba izkusiti zmerom znova) ter osnuje bore malo lastne identitete. Takisto ne nudi dosti hrane za možgane, saj smo lajne o nesprejetih mutantih že res siti in ni moralnih dilem, kot je bila upravičenost ugonobitve Dark Phoenix v Last Standu, niti ne razvoja likov. Ti so višek zanimivosti in kompleksnosti dosegli v First Classu in niso deležni praktično ničesar novega. Čeprav se scenarij jemlje resno, je zgodbeni višek to, da izvemo, kako je nastala Storm in kako je bil Xavier ob lase.
Naslednji X-film se bo menda odvijal v devetdesetih in do njega je še precej časa. Bolje, da res, kajti v Apo­­calypse se natanko vidi, da ustvarjalci niso (več) vedeli, kako naprej, količina vsebinskih neusklajenos­ti pa je naravnost epska. Morda bo boljši naslednji Wolverine, ki bojda pride 2017. 

X-Men: Apocalypse objavljeno: Joker 275
junij 2016