Revija Joker - Pivo, čips, vamp in teve

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Pivo, čips, vamp in teve
...
Rdečeučni pripadniki Joker Cream Teama vnovič mojstrsko imitirajo napol gnile kavčne gomolje in vam predstavijo mnenja o jerbasu pretežno novih televizijskih serij z raznih področij. Največ jih je vseeno iz 'naših' fantazijskih in znanstvenofantastičnih logov. X-Files, Shannara, Humans, Beowulf ... ni, da ni!

Sveže televizijske nadaljevanke so tisto, kar je bil Hollywood v sedemdesetih - kraj avantgarde, izvirnosti, prodornosti in kontroverznosti. Bolj kot o strtem Fassbenderju v novem Macbethu in nori kameri v Povratniku se govori o tem, v kakšne moralne globočine se bo spustil Spacey v naslednji sezoni Hiše iz kart in ali si bo Jon Snow, ta 'B’Stárd' nove dobe, vsadil modre leče. Navsezadnje imajo serije dosti več časa, da naredijo močne like v okviru zapletenih scenarijev, in s tem priložnost, da se bolj zapišejo v spomin kot film. Zato marsikdo nestrpno čaka, da bi se televiziji pridružil Quentin Tarantino in da bi dobili TV-nadaljevanko Star Wars. Še nedavno bi se kaj takega slišalo povsem noro, zdaj, v eri Game of Thrones, pa ne več toliko. 
Navsezadnje so se nizike, kot jim ljubkovalno pravimo pri Jokerju, kinematografiji močno približale tudi izvedbeno. Včasih si vedel, da so najboljši učinki doma na plat­nu, in serije so bile primerjalno videti cenene. Isto je veljalo za masko, fotografijo in številne druge tehnične kategorije. Zdaj ločnica še zdaleč ni več tako jasna, kajti na male zaslone se stekajo orenk sredstva. Lep primer tega je vsebinsko sicer glupa nizika Into the Badlands, kjer so borilne veščine na špagah prikazane enako prepričljivo kot v marsikakšnem kinematografskem spektaklu.
Ta rastoča kakovost, ki ti je za ugodno naročnino na razpolago v varnem zavetju lastnega doma brez poniglavih prežvekovalcev in baz­dljivih beguncev, se pridružuje ostalim raz­lo­gom za upad obiska kin. Ta so sicer hvalevreden prostor za druženje in sladokusno uživa­nje, zaradi česar je tolikanj bolj nepojmljivo, da njihovi lastniki slabo skrbijo za prvovrstno izkušnjo. A ob poceni velikih televizorjih in za so­dobnega človeka itak značilnem zapiranju med štiri stene so 'grafi dejansko postavljeni v pod­re­jen položaj. Še poslabšale so ga zvite mreže, ki ne le, da so lansirale lastne kanale, kot so HBO, Fox Life in CBS Drama, marveč so v arze­nal vključile nov prijem - omogočile so tako imenovani 'binge watching'. Gledanje na dušek je fenomen, kjer si naenkrat deležen vseh epizod serije, tako da ti ni treba čakati na nov del. Z zalogo sladkarij in slankarij se zabubiš na kavč in zdržema strmiš v ekran, dokler se ne odrola špica še zadnjega dela, kar je kot nalašč za sodobne nizike, ki namesto štiriindvajsetih štejejo le osem do dvanajst tričetrurnih epizod. Nedvomno boš to rad storil z marsikatero od tehle ...

Pivo, čips, vamp in teve objavljeno: Joker 271
februar 2016