Revija Joker - Neka Džesika

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Neka Džesika
...
Vijoličen stric je rekel "LordFebo in Jessica, jejta drek!" Nisva se mogla upreti in sva jedla drek. Potem sva se vrnila s čepki v ušesih in s pištolo. Rekel sem "Kilgrave, ti jej drek!" Ni imel druge, kot da je jedel drek. Sprašujete me, če poznam Purpurneža in Jessico? Seveda ju, saj smo kosili skupaj.

Jessica Jones je na naših koncih nepoznano superheroinsko ime. Stripa stara celina sploh ni videla, punca nima ne risanke ne filma, celo med stoterico figuric v Lego Marvel Superheroes je ni bilo. Nenavadno pravzaprav, da so ji namenili televizijsko serijo. Toda Marvel že ve, kaj dela. Sočasno z visokoprofilnimi filmskimi dogodivščinami Avengerjev, ki se soočajo z nevarnostmi iz vsemira, gradijo drug, bolj prizemljen svet uličnih junakov. Njihove zgodbe ne zahtevajo visokega proračuna in so kot nalašč za nadaljevanke. Tako lahko počasi razvijejo osebnosti, kar je sila dobrodošlo v času, ko se mnogotere votle predstave skrivajo le za posebnimi učinki. Pri tem izbirajo povezljive like, ki se bodo slejkoprej srečali. Daredevil, prva serija dotične založbe v produkciji Netflixa, je bila odlično sprejeta. Dobre ocene pa je dobila tudi njegova kolegica Jessica.

Temelj za niziko je strip Alias, vendar le del okoli Purple Mana, kajti Jessica ima široko družbo, od Stotnika Amerike in Spideyja do mutantov. V izdaji Pulse pa je poročena in noseča z Lukom Cagem.

Zlorabljena detektivka
Jonesova je sodoben lik, saj je štartala pred komaj petnajstimi leti. Marvel je imel tedaj dovolj pol stolet­ja stare stripovske cenzure in je začel pod znamko Max izdajati odrasle zgodbe. Kajpak ni šlo za pornografijo, toda po črki konzervativnega pravilnika je bil včasih sporen že namig na seks. Med prepovedane elemente so sodili še pretirano nasilje, mrtvi policaji in slaba sporočila. V posmeh temu je Jessica svojo povest otvorila s fukom - najprej verbalno in nato koitalno. Tudi risarji niso štedili z grafičnimi mesarstvi, tako nad slabimi fanti kot nad nedolžniki. Televizijska serija temu dovolj zvesto sledi, dasi je nasilja v resnici mnogo manj kot v Daredevilu, ki topodročno boleče pretirava.
Jessica v zvežčičih ne živi v lastnem mehurčku, marveč je del klasičnega Marvelovega New Yorka. Oče je bil uslužbenec Tonyja Starka, ona pa sošolka Petra Parkerja in zagledana v Johnnyja Storma. Njena drugačnost se je pričela po karambolu z vojaš­kim konvojem, ki je prevažal radioaktivnost. Za ceno smrti družine je dobila orjaško moč, delno neranljivost in zmožnost nekakšnega letanja. Oziroma, kakor pove sama, nadzorovanih veleskokov. Odeta v bel triko in pod imenom Jewel je s svojimi sposob­nostmi pomagala navadnim ljudem, dokler ni sre­ča­la Purple Mana.

Takle ksiht drži Jessica skozi vseh trinajst epizod. Pri tem po eni plati daje občutek, da ji dol visi za cel svet in nesramnost stresa na vsakem koraku. Po drugi pa se gre pretirano poštenjakarstvo.

Ta zlikovec, ki s kemičnimi sig­nali nadzoruje ljudi, jo je kar osem mesecev zlorab­ljal in jo na kraju poslal ubit Daredevila. Toda Iron Man in Vision sta jo dobro zdelala in če ji ne bi na pomoč priskočila prijateljica Ms. Marvel, bi se ji slabo pisalo. Jessico je pod okrilje vzela organizacija Shield, vendar psihično zlomljeni junakinji ni bilo več do bele oprave. Nekajkrat se je v stripih pojavila v temačnejši podobi Knightress, nakar je svojo preteklost obesila na klin in odprla detektivsko pisarno Alias. To je ob­enem naslov njenega prvega stripa. Kasneje so jo preselili v izdajo Pulse, občasno pa se je pojavila tudi zgodbah od Young Avengerjev in Fantastic Four.

Vijolični Kilgrave je najboljši karakter, dasi bi lahko bil bolje razvit, saj gledalcu njegovo otroštvo ni pov­sem ja­s­no. V stripu mu je ime Zebediah, prihaja iz Rije­ke, vir njegove moči pa je nesreča s kemikalijami.

Povprečna predstava
Kot stripovska predloga se prav tako televizijska raz­ličica osredotoča na njeno bedno in prav nič superjunaško življenjsko obdobje, v katerem komaj zasluži za najemnino in flašo viskija. Purpurnež ji je dobro zavdal, saj je punca zatravmirana in na ekranu ni niti za sekundo židane volje. Skozi retrospektive gledalec sicer uzre nekaj preteklosti, ampak tisto so okruški, ki nje kot Jewel sploh ne omenjajo ter poreklo razložijo zelo malomarno. Glede na potencial medija se mi zdi to čudno in škoda. Za razliko od sličnih serij se takisto ne ukvarja z več negativci, marveč je vseh trinajst epizod na tapeti zgolj Kilgrave iliti Purple Man. Pri tem tip ni vijoličen v fris, temveč se zadovolji s primernim odtenkom suknje. Predstava namreč ni posebej nadnaravna in šemasta. Ženska včasih visoko skoči in koga silovito zabriše v steno ter je vseskozi v civilu. No, razen če niso znucane kavbojke, ogabni škornji in leder džeket njen kostum.

Jessica ima travme zaradi posiljevanja, Luke Cage pa zavoljo smrti žene. Kisli ksihti zato prevevajo predstavo. Je pa serija dobra reklama za Lukovo lastno štorijo, ki menda pride v prvi polovici leta.

Serija z rahlo drugačnostjo in interesantno sposobnostjo Kilgrava po eni plati pritegne. Karizmatični tipček ljudjem zaukaže in oni slepo izpolnijo, naj gre za rinjenje vrtnih škarij v gobec, lupljenje obraza ali butanje z glavo ob zid. Splošnemu vtisu prav tako koristi občasni neranljivi junak Luke Cage, ki bo letos dobil lastno epizodnico. A četudi sem v kratkem času z zanimanjem pogledal vsa poglavja, na kraju nisem prekipeval od navdušenja. Druga polovica je slabša, nekaj je nepotrebno ponovljenih situacij, nekateri karakterji so antipatični in vobče je zadeva preraztegnjena oziroma je minutaža slabo izkoriš­če­na. Zmotijo tudi sila amaterski akcijski deli. Igralka resda dobro opravi svojo zajebano, safr furajočo vlogo, toda njen lik sam po sebi ni višek privlačnosti. Za nameček bi jo včasih okoli ušes zavoljo neumnosti in pravičniškega principa. Ker Vijolčneža ne ugonobi na mestu in otročje dopusti, da večkrat pobegne, je soodgovorna za smrt premnogih. Ne morem se zato strinjati z ameriškimi recenzijami, ki Jessico postavljajo na piedestal stripovskih ekranizacij. Je v redu, ampak nič več kot to.
Mikroreference na širši univerzum obstajajo, vendar zanje potrebuješ dobesedno povečevalno steklo. Le največji fanboyi bodo zaznali sliko Stana Leeja v ozadju ali nastavek za silaka Nuka v policistu, ki golta eksperimentalne tablete. Ni namreč očitnosti v slogu Stotnikovega ščita ali Nick Furyja. Še Matt Murdock in omemba Fiska manjkata, dasi je bilo križanje z Nebojšo pričakovano. Vsekakor pa bo do njega prišlo prihodnje leto. Letos dobita lastni seriji neuničljivi Luke Cage in karatejec Iron Fist, nakar se bodo vsi štirje liki združili v Defenderje. Jessice same po sebi ne bi štel pod kanon rešičloveških predstav, toda ako te ti svetovi zanimajo, si jo velja ogledati ravno zaradi prihajajočih zgodb.

Defenderji so varianta Avengerjev, med katerimi so se v stripih znašli številni liki. V TV-niziki pa se bodo združili Daredevil, Jessica Jones, neranljivi Luke Cage in bruslijevski Iron Fist. Čez poldrugo leto.

Neka Džesika objavljeno: Joker 270
januar 2016