Revija Joker - Sila na zajtrku

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Sila na zajtrku
...
Sedma epizoda Vojne zvezd je v kinodvorane treščila z gromkostjo planetarnega uničenja. Na socialnih omrežjih je bilo čutiti veliko motnjo - kot bi si milijoni ljudi nenadoma ogledali film in o njem razdirali žolčne debate. Aggressor se priključi s karseda nevtralno analizo brez kvarnikov. Častna.

CHEWBACCA JE HANOV FOTR, HAHA! Hec, hec. Če v zadnjih tednih spričo st­ra­hu pred nadležnimi kvarniki nisi str­gal internetnega kabla iz vtičnice, je bilo tovrstne izpade nemogoče spregledati. A tudi tisti, ki jim je znanstvenofantastični svet Vojne zvezd deveta briga, niso mogli mimo norije, ki je spremljala izid sedmega dela osrednje serije s pod­nas­lovom The Force Awakens. Če niso imeli ob sebi kak­šnega ljubitelja Lucasovega sveta, so jih z oglasi vseh sort zasuli mediji. Disney je namreč s pretanjeno in obširno kampanjo poskrbel, da se je jeseni govorilo samo še o žaromečih, X-wingih in v bele oklepe odetih soldatih, ki z blasterji zadenejo en drek.

The Force Awakens je kot predhodniki v svojem bistvu vesoljska pravljica s frčanjem plovilc, streljanjem blasterjev in smešnim driftanjem Falcona po peščeni pustinji.

Podobno histerijo smo beležili pred poldrugim desetletjem, ko je Lucas udejanjil drugo trilogijo. Že tedaj je bila franšiza uveljavljena kot eden bolj priljubljenih domišljijskih svetov na zahodni polobli. Tak, zaradi katerega so odrasli ljudje kupovali figurice, namenjene dvanajstletnikom. Živelj je maja 1999 v jedijskih opravah po več dni kampiral pred vhodi kinematografov. A tedaj je šlo za prekvele izvirnikov iz sedemdesetih in osemdesetih, kjer smo načeloma poznali osrednji zaplet, Anakinov padec v temo.
To pot je fabula vznemirljivo skrivnostnejša. Sedma epizoda pripoved nadaljuje od tam, ko gre v šestici že druga Zvezda smrti v luft in Vader zgori še bolj kot nekoč na Mustafarju. Spusti se torej v nov, še nepopisan čas. Hkrati to ni več film Georga Lucasa, kajti bradati možakar je s prodajo celotnega sveta Disneyju decembra 2012 od njega vzel slovo. Na režiserski stol je sedel J. J. Abrams in z radovednostjo smo čakali, kako bo preobrazil tisto galaksijo daleč proč.

Čeprav so stormtrooperji tudi tu povečini v vlogi glinastih golobov za natančne izstrelke junakov, pa spričo Finna, Phasme in drugih dobijo malenkost več osebnosti.

Sila na zajtrku objavljeno: Joker 270
januar 2016