Revija Joker - In the Heart of the Sea

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » In the Heart of the Sea
In the Heart of the Sea
...
McMungo

Holivudski filmi postajajo žrtev kopneče potrpežljivosti občinstva in stremijo k vse gostejši akciji, k vse bolj fantastičnim scenarijem, da bi tisti s kokicami v rokah zevnil od osuplosti in ne v zehu. Dolgo pričakovani V srcu morja bi zlahka bil tak. Njegovo osnovno zgodbo, torej lov na pobesnelega, pošastno velikega kita, bi lahko uprizorili bombastično in napihnjeno. Kakšen bolj zagnan režiser bi ga celo sprevrgel v Mad Maxa na morski gladini. A presenetljivo ga niso. Namesto tega dobimo več kot dve uri dolgo odisejo, kjer je akcije ravno dovolj, da ne zaduši tistega, kar je pomembno. Bogastva prepletenih zgodb in samoizpraševanja o mestu človeka v naravi. To je največja prednost – in hkrati slabost filma.

Poslednji kitovski mohikanec svoj život in živelj brani le še v Cineplexxih.

In the Heart of the Sea je pravzaprav zgodba o zgodbi. O tem, kako je pisatelj Herman Melville našel navdih za svoje epsko delo Beli kit. Štorija o kapitanu Ahabu, ki fanatično lovi albinokita Moby Dicka, nam­reč temelji na resničnih dogodkih prave ladje Essex iz 19. stoletja. Avtorji filma so do teh ozadij prišli s pomočjo rokopisov enega redkih preživelih članov posadke Thomasa Nickersona. Melville ga v filmu najde revnega in zapitega, kako v rumu utaplja travme s škandalozne odprave. Komaj ga prepriča, da odpre srce in s pripovedjo izriše usodno popotovanje izpred treh desetletij. Takrat se je ameriška kitolovka namenila v dveh letih nabrati rekordno količino sodčkov kitovega olja. Toda ker so v Atlantiku lovišča izropana, kapitan barko v ihti popelje na sredo Tihega oceana, kjer je kitov glavačev na pretek. Tam se giblje velik primerek, trepet ostalih kapitanov, ki Essexu hitro pojasni razlog za svojo razvpitost. Po spopadu med lesenjačo in pošastjo takratko potegnejo mornarji, ki obtičijo tisoče milj od kopnega. Preden ga dosežejo, bodo posegli po nagnusnih in skrajnih ukrepih – ki so toliko bolj šokant­ni, ker so se res zgodili.

26-metrski glavač dobro namaha mornarje. Med njimi je Chris Hemsworth, znan kot Thor iz Avengerjev. Le da je moral za ta film po auschwitzovsko shujšati.

Pretežen del občinstva bi si najbrž želel več spektakularnih akcijskih scen epskega spopada. Boljšo ponazoritev soočenja človeka z leviatanom, več zaledenelih žil in občutka samote proti brezmejni naravi. Marsikomu bodo odveč filozofiranja o zatonu kitolovske industrije zaradi odkritja naftnih vrtin, redundantno mu bo risanje življenjskih usod proletariata v boju z nedosegljivimi kapitalističnimi mogotci. Odločitev režiserja Rona Howarda, da na račun vizualnih poslastic več časa posveti grajenju pripovedi, je bila tvegana. Tudi zato najbrž film v prvem mesecu ni pokril stroš­kov snemanja, kar je v holivudskem svetu flop. To pa spet ne pomeni, da ni vreden ogleda. Morda ne boš pre­pogosto ostal odprtih ust, a tudi zehal ne. 

In the Heart of the Sea objavljeno: Joker 270
januar 2016