Revija Joker - Creed

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Creed
Creed
...
Sneti

Ne, ni Assassin's s Fassbenderjem, ki pride letos, temveč preprosto Creed, kakor se je pisal Rockyjev črni nasprotnik in kasneje prijatelj Apollo. Z izklesanim telesom igralca Carla Weathersa je ta izmišljenec ob boku Sylvestra Stallona nastopil v kar štirih epizodah in je eden važnejših likov serije. Njegova ključnost se nadaljuje v najnovejšem, sedmem Rockyju, ki je formalno odvrtek (spin-off). Razlika je ta, da se Sly kot ostareli boksarski prvak ubada s Creedovim sinom Adonisom, ki se hoče dokazati, ne da bi se naslanjal na fotrovo ime. In da je film narejen v slogu dramske, oskarjevske enice ter manj oponaša spektakularna nadaljevanja, izmed katerih se najbolj spomnimo štirice z Lundgrenom kot ruskim orjakom Dragom ter seksbombo Brigitte Nielsen kot njegovo ženo in podpornico. Jasno, saj je izmed vseh najbolj udarna, bleščava in finančno uspešna.

Aperkati v \'Poreklu\' so ravno začeli treskati.

Creed namesto rjovenja množic in lučkarstva poudarja odnos med Rockyjem Marcianom in Adonisom Creedom. Mladenič ima zaradi težkega odraščanja v sebi veliko jeze in amaterskega znanja boksanja, vendar mu manjkata cilj in orenk trener. Pod okrilje ga vzame Stallone, ki penzionistično fura restavracijo. Adonis v njem vnovič prižge ogenj, toda pot do vrha ni lahka, saj oba naletita na ovire. Starca izdaja telo, medtem ko junca v ringu čakajo izkušeni nasprotniki, kot je liverpoolski prvak uličnih korenin. Čas je za naprezanja in piljenje tehnike, pa tudi osebno spoznavanje in tkanje vezi. Ne le med možakoma, marveč med Adonisom in privlačno glasbenico. Iz njunega odnosa uhajajo podobne vibracije kot med Rockyjem in umrlo ženo Adrian.

Stallone ima v resničnosti 69 let in njegova podoba iz Expendables je vse prej kot prava. Mnogo bolj pristen je v Creedu, kjer jim ga sploh ni bilo treba starati.

To ni nič presenetljivega, saj je očitno, da se Stallone kot producent in zvezdnik vrača h koreninam svoje druge najbolj slovite vloge. Namera mu pretežno us­pe, kajti ton je umirjen, osebe realistične in kraj dogajanja Philadelphia. Boks je posel, ki ga sicer opravljaš zaradi vročekrvnosti in ponosa, toda šalo vzame vrag, ko je treba plačati račune. Prav tako ni solzavosti, v katero je zapadel pred kratkim predvajani Southpaw, pravi negativec pa je odsoten in ni podlih mahinacij a la Million Dollar Baby. A po drugi strani je odvijanje predvidljivo in film dokaj okoren. Dogajanje nekako nima teže, boksarski prizori pa so kljub spretni kameri, ki tepež spremlja iz neposredne bližine, hecni in nepristni. Borci le malo branijo in navzlic vsemu treningu kasirajo cele serije zamahov. A taka je zapuščina Rockyja, ki je napade rad prestrezal z brado ter arkado, nakar se je skrivenčenoustno drl “Adriaaaan!” in nabuhlih oči oprezal za njo. Dvigni vendar roke, model! 

Creed objavljeno: Joker 270
januar 2016