Revija Joker - The Good Dinosaur

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » The Good Dinosaur
The Good Dinosaur
...
Fanatik

Kljub temu, da je njegovemu rojstvu botrovalo precej zapletov (premiera je bila predstavljena za dve leti, prvotnega režiserja Boba Petersona je zamenjal Peter Sohn) in da v prvih tednih ni prinesel pričakovanega zaslužka, se Dobri dinozaver pona­ša z vsemi odlikami predhodnih Pixarjevih izdelkov.

Ljubki dinozaver bo strah pogumno premagoval v slovenščini še tja nekje do konca leta.

Pripoved o majhnem dinozavru Arlu, ki zapusti dru­ži­no in se odpravi na dolgo popotovanje, da bi našel po­gum v svojem srcu, je po vsebinski in dramturški strukturi predstavljena v duhu animiranih filmov izpred dvajsetih let. Takih, katerih namen je umirjeno prebujati otroška čustva in lansirati pozitivne življenjske nauke. In ne onih, ki vzbujajo pozornost z neprestano bum-tresk akcijsko dinamiko ter pretirano komič­nostjo. Kljub izvirni ideji o preživetju teh velikans­kih živali, ki so milijone let mirno prežvekovale in stoično opazovale, kako tok evolucije brzi mimo njih, posamezni deli zgodbe spominjajo na že videno. Na Levjega kralja recimo tragična očetovsko-sinovska naveza ali trojica roparskih reptilov, podobnih triu prepirljivih hijen. Na Ledeno dobo pa (ne)pros­to­volj­no prijateljstvo med živaljo in izgubljenim človeškim otrokom. A to najmlajšim ne bi smelo biti moteče.

Ob pravljici na račun hipotetičnega evolucijskega pre­obrata bo kdo morda upravičeno pomislil, da bi bil svet danes lepši, če bi mu vladali dinozavri in ne ljud­je. Vegetarijanci prav gotovo.

Glavni junak je simpatičen najstnik, ki skozi prijateljstvo in nabrana življenjska spoznanja najde svoje mesto v svetu odraslih. Ob miroljubnem vegetarijans­kem uvodu – dinozavri vzorno obdelujejo zemljo in ce­­lo gojijo kokoši! – nastopi čas za spoznavanje neizprosne narave. Njen del niso le deroče reke in strašni bliski, temveč tudi nevarni plenilci različnih sort. A brez skrbi, Arlo najde zaveznike in premaga vse te­ža­ve. Posrečene so posamezne inverzne reference, kot to, da so tiranozavri tokrat prijazno zaščitniški in da je človeški malček, ki mu Arlo pomaga najti družino, predstavljen na nižji stopnji razvitosti kot dinozaver. Torej v nekakšnem obratnem odnosu žival-človek. Dogajanje je vseskozi zapolnjeno z melodijami, ki načrtno vzbujajo potrebne emocije, za kar gre zasluga bratoma Mychaelu in Jeffu Danni. Tehnična izvedba pa je vrhunska, saj združuje osupljivo fotorealističnost in ljubko živost 3D-animacije današnjega časa. Dodatni bonus, kot je navada pri Pixarju, prinaša poučno religiozni indijski predfilmček Sanjayevi super junaki.
Dobri dinzaver, ki je v naših kinih opremljen z odlično slovensko sinhronizacijo, se bo dotaknil nepokvarjenih otroških (in odraslih) duš. Hkrati pa z univerzalnimi vsebinski poudarki ponuja idealno iztočnico za nadaljevanje družinskega popoldneva prek pogovora. Če se to seveda še počne. 

The Good Dinosaur objavljeno: Joker 269
december 2015