Revija Joker - Steve Jobs

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Steve Jobs
Steve Jobs
...
Aggressor

Oče Jabolka Steve Jobs je razdvajajoča osebnost. Na eni strani ima goreče privržence, ki ga častijo po božje, na drugi tiste, ki ga imajo za brezčutnega narcisa, ki je bil za uspeh pripravljen izžemati sodelavce in obrniti hrbet hčerki. Kako se lotiš biografije o tako kompleksnem človeku? Z nestandardno zgrajeno pripovedjo, ki v nasprotju z nedavnim Kutcherjevim Jobsom zavrže wikipedijasto strukturo in namesto tega pogleda v zakulisje predstavitev treh pomembnih produktov. S tem skuša napraviti presek skozi Jobsovo razmišljanje in odnose. Prične leta 1984, tik preden je prvi mac na odru rekel 'Hello', gre prek projekta NeXT in se zaključi, ko inovator odkoraka odgrnit tančico z imaca junija 1998.

Steve Jobs bo v supergah prikorakal na odre kinodvoran 19. novembra.

V celoti se dogaja ob odru v kaotičnih minutah pred začetkom tiskovk, ki so ikono Silicijeve doline proslavile v njegovem značilnem puliju, lenonkah in supergah. Zato, ker: "Se takrat očitno vsi od kraja napijejo in mi povedo v fris, kar si zares mislijo." Jobsa v hit­rem zaporedju pozdravljajo, nadirajo, hvalijo in ostalo njegova zvesta tržnica Hoffmanova, jabolčni direktor Sculley, stari kamerad Wozniak, bivša punca Brennanova z 'ni-moja-hčerka' Liso ... Film je na dialogih sloneča karakterna drama, ki ima nezgrešljiv slog gledališke predstave. To bi moglo ob več kot dveh urah trajanja izpasti dolgcajtno, če bi za pisalom ne bil Aaron Sorkin, med drugim podpisan pod Socialno omrežje. Z režiserjem Dannyjem Boylom (Trainspotting) napravita udaren film, ki v stampedu hitrobesednih kadrov niza eno žolčno situacijo za drugo in ne pusti dihati ne igralcem ne gledalcem.
Toda na vrhunski nivo zasnovo povzdigne igra vseh vp­letenih, na čelu z Michaelom Fassbenderjem kot naslovnim možakarjem. Po videzu Jobsu res ni tako podoben kot Kutcher. Toda s hipnotičnim gibanjem in govorom si neznansko lahko podredi občinstvo, če­tudi za grandioznimi besedami vseskozi čutiš straš­lji­vo hladno, preračunljivo, manipulativno persono. Voham oskarjevsko nominacijo. Hkrati pa film ne zapada v sodbe in kljub kritičnosti moža ne črni vsepovprek. Prikaže tudi njegove mehkejše plati ter dejstvo, da se je skozi čas spreminjal.

Čeprav se film podrobneje dotika odnosov s pol ducata Jobsovih sodelavcev in sorodnikov, največja teža sloni na njegovi hčerki Lisi, s katero raste tudi sam.

Sorkinova vizija Jobsa tako ni celostni biografski film, čeprav skuša namigniti na druge dogodke in produkte, denimo eksperimente z drogami ali kasnejši ipod. Vsebuje izmišljene scene, ki pa naj bi sporočale pristna prepričanja in obnašanje likov. Obenem od gledalca terja nekaj predznanja, saj ne izgublja dosti časa s popisovanjem ozadja in Applove hištorije. A z domišljenim tempom in izjemno igro je impozanten kamenček v mozaični podobi človeka za jabolčnim kultom. 

Steve Jobs objavljeno: Joker 268
november 2015


sorodni članki