Revija Joker - From Bedrooms to Billions

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » From Bedrooms to Billions
From Bedrooms to Billions
...
Sneti

Splošni dokumentarci o videoigrah niso več pot­rebni, saj je do zdaj menda že vsakomur jasno, da igrice kvarijo ljudi in so odgovorne za putiko ter masovna streljanja. Hec! Reči hočem, da je pod­ročje že tako široko znano, da ne potrebuje več generalne predstavitve. Zdaj se pomikamo v niše in globino, kar imajo najraje navdušenci. Prav ti so na Kickstarterju financirali nastanek tega historičnega gamerskega dokuja, ki beleži nastanek in porast britanske industrije iger. Tematika je torej specifična, a je Slovencu domačna. Medtem ko so se denimo Američani igralsko razvijali zlasti s konzolami, macintoshi in IBMovimi peceji, smo se pod Alpami računalniško masovneje opismenili z diko angleške kompjuterske industrije, ZX spectrumom 48 K.

Fizično in digitalno HD-edicijo te nišnosti tržijo na Frombedroomstobillions.com. Izvod pride 14 evrov in priložena sta fičra o izdelavi Elita ter Manic Minerja.

No, začetek dve in pol uri trajajočega dokumentarca seže pred mavrico, v leto 1980, ko so Britanci dobili priložnost nakupa poceni osebnega ra­ču­nalnika za tedaj neverjetnih 80 funtov. Sestaviti so morali sami, a za prikazovalnik jim je rabil domači televizor, za medij pa navadne avdiokasete. To je bil legendarni Sinclairjev ZX80 z epskim kilobajtom pomnilnika. Sliši se smešno, toda z naslednikom ZX81 in nato mavrico je zagnal britansko industrijo iger. Spomine na to v govornih izsečkih obnovijo številni angleški, poznavalcem področja znani frisi – Jeff Minter, David Braben, Raffaelle Cecco, Peter Molyneux, Dave Perry in tako naprej. Celo žurnalisti, kot so Penn in Rignall iz Zzapa ter Paul Drury iz današnjega Retro Gamerja. Vmes so tudi rahlo neprijetna presenečenja, kot je avtor Manic Minerja Matthew Smith, ki je čisto res videti kot brezzob klošar. Realnost intervenira, kaj hočemo.

ZX80 je bil hišni mlinček z membransko tipkovnico, ki si ga v kit ali sestavljeni obliki naročil po pošti. Clive Sinclair je z njim naredil orenk posel.

Zadevščina po izvedbi spomni na slovenski dokumentarec Tehnika ljudstvu, ki je obravnaval vlogo ZX spectruma v slovenskem prostoru. Ven­dar se ne ustavi pri tem strojčku, temveč seže na BBC micro, C64 in druge mašine, ki so oblikovale britansko sceno. Med intervjujčki se rolajo arhivski posnetki in vznemirljiva muzika (Samantha Fox!), vse to pa skupaj seštrika pripoved, ki bo za nepoučene nezanimiva in za rumplkamerne navdušence zlata vredna. Bi rad vedel, kako so prve igre delali v domačih spalnicah in jih prodajali po pošti? Kako je nastala hiša U.S. Gold? Kaj se je dogajalo z ekipo Ultimate? Kako so delali ovitke za kasete? Kako so pri Oceanu nastajali licenčni špili? Kako pravzaprav stihijsko je bilo vse skupaj ter kako se je cvetoče pod­ročje iz navdušens­ke­ga spremenilo v korporativno, kakršno je zvečine danes? Glej From Bedrooms to Billions, ki je doživel dokajšen uspeh in bo kmalu dobil nadaljevanje, ki bo vpogledalo amigina leta. Komaj čakam. 

Dave Perry je Irec s prisrčno govorno napako, ki je njega dni storil Earthworm Jima, nakar je soustanovil pretočni servis Gaikai. Pove zanimivosti.

From Bedrooms to Billions objavljeno: Joker 264
julij 2015