Revija Joker - San Andreas

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » San Andreas
San Andreas
...
Aggressor

Poletje se orenk začne takrat, ko v kino prihrumijo visokoproračunski holivudski spektakli uničenja, v katerih valovi / alieni / teroristi lu­ča­jo letalonosilke v Bele hiše. Letos ima poleg Avengerjev to vlogo Prelomnica Svetega Andreja, katere glavni ljepotan je Dwayne 'The Rock' Johnson. Nekdanji rokoborec se mora truditi, da z mišičastim korpusom sam ne zasede vsega kadra. Na začetku ga uz­remo v domačem okolju – kalifornijskem reševal­nem helikopterju, s katerim med skalami počne manevre, ki niso izvedljivi niti v GTAjih. Frajer. A kmalu se mora stasiti urgentni reševalec Ray soočiti z nasprotnikom, ki je še večji od njegovega bicepsa. Sloviti tamkajšnji prelomnici Svetega Andreja, kjer se stikata dve tektonski plošči, se namreč začne kolcati in sproži največji pot­res v človeški zgodovini.

Prelomnica Svetega Andreja rođote in ostale Kalifornijce požira od konca maja.

Takšni filmi stojijo na posebnih učinkih, ki nebotič­nike podirajo kot domine in hkrati izklopijo vse fizikalne zakone, zaradi česar moraš ti izključiti mož­ga­ne. Kdor ima fetiš na uničevanje ameriških downtownov, bo orgazmiral ob prizorih, ko si lokalne znamenitosti San Francisca in Los Angelesa vzajemno spuš­čajo čelne, preden se zdruznejo v smodeč se kup poplavljenih ruševin. Med to kanonado matere narave neustrašno vijuga Mož skala v helikopterju, letalu, avteku, čolnu, karkoli mu že pride pod tovornjakarsko roko. Med ruševinami sta namreč njegova žena ter hči in tiktakajoča ura narekuje neusmiljeni akcijski tobogan. Prav na kompliciranih Rayevih družinskih odnosih film gradi karakterno plat. Žena je namreč ravno vložila ločitveni zahtevek in se preselila k novemu fantu. A ker vemo, da je naravna katastrofa najboljši čas za reševanje partnerskih razmerij, ima Ray še vedno šanse ...

Bivši rokoborec, skalnati Dwayne Johnson ne le s svojo nabito prezenco, marveč tudi s karizmo film dvigne za stopnico nad številne spektakle uničenja. Pustil bi se mu rešiti izpod ru­ševin.

Zanimivo je, da ravno v tej pripovedi in likih film celo ne pogrne tako kot mnogi ostali blockbusterji! Dobro, štorija je itak grozno predvidljiva in nekaj scen je tako pocuk­ranih, da rabiš urgenten šus inzulina. Ne gre denimo brez znanstvenikov, ki so vso apokalipso pogruntali že prej, a jih nihče ni poslušal. Toda osebe so priljudne in ti dejansko postane mar, če se bodo re­šile. Nadalje je tu solidna igra tako Johnsona kot os­talih, na primer oblinaste Alexandre Daddario v vlogi njegove hčerke. Režiser Brad Payton je scene z uniče­n­jem na eni in govorancami na drugi strani dovolj dobro uravnotežil, da ne postane dolgčas. San Andreas je tako klasični poletni kataklizmični akcioner, ki pa premore ravno dovolj simpatične nastopajoče, da ob njihovih kapricah ne zavijaš preveč z očmi. 

San Andreas objavljeno: Joker 263
junij 2015