Revija Joker - Song of the Sea

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Song of the Sea
Song of the Sea
...
Kavbojc

Letošnja bera oskarjevskih animirank je bila zares bogata in v manj plodnem letu bi Song of the Sea na rodno Irsko gotovo odnesel lovoriko, saj je lepa navzven in navznoter. Gre za keltsko obarvan celovečerec studia Cartoon Saloon, ki se je pred šestimi leti proslavil s Secret of Kells. Slednji je vsebinsko in stilistično črpal iz prelepo ilustriranega krščanskega rokopisa, Pesem morja pa se močneje naslanja na mitologijo evropskih staroselcev.

Vilinski ansambel je čakal izbranko, ki bo s svojo pesmijo osvobodila okamnele kamerade. Toda dekle je nemo in bo najprej moralo poiskati svoj glas.

Povest se prične z družino, ki živi na majcenem svetilniškem otočku. Sinko se veseli naraščaja, a ko mati umre med porodom, fant za smrt krivi novorojeno sestrico. Raje kot z njo se ukvarja s psom. A nekega večera dekletce nadene materin plašč, zakoraka v valove in zaplava s tjulnji. Izkaže se, da je odelo njena prava koža, ona pa, tako kot mati, morska deklica. Neuka babica s celine ne mara za tako početje, zato otroka zbaše v avto in se odpelje živet v mesto. To jima ni čisto nič pogodu, zato uideta proti morju. Na poti srečata čuda magičnih bitij, ki se ne kažejo obi­čaj­nežem, a jih privlači skrivnostno dekle. Vilini, co­pr­nice in bradate starešine jima bodo pomagali ali jima skakali v zelje. Na vsakem koraku bosta bolje spoznala očem skrit pravljični svet in se približala usodi, ki čaka malo sireno ...
Že prvenec Cartoon Saloona je izgledal fantastično in tokrat ni nič drugače. Zlasti ti bo pasal, če v poplavi računalniške grafike pogrešaš tradicionalno animacijo. Slog je samosvoj in nemudoma prepoznaven, kot bi ilustracije pobegnile iz slikanice, oživele ter zaplesale po zaslonu. Malčki bodo navdušeni nad pisanostjo, vzorci in vragolijami – starši pa se bodo zamislili nad temami izgube, iskanja svojega glasu, žrtvovanja za bližnje in krepitvijo odnosa med bratom in sestro. Samo prave pravljice znajo vzradostiti otroka v tebi in presuniti okoreleža, če jim le dopustiš. 

Song of the Sea objavljeno: Joker 261
april 2015