Revija Joker - The Gunman

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » The Gunman
The Gunman
...
Aggressor

Pogrošni akcijski filmi so očitno pribežališče os­tarelih holivudskih zvezd, kajti po Liamu Neesonu v podobno vlogo nekdanjega specialca stopa ljubljenec Akademije Sean Penn. Ta se je za podobo junaka Jima Terrierja nabildal kot nosorog in dodatno povadil nevarne poglede izpod čela. Na začetku ga uzremo kot umazanega plačanca, ki v Demokratični republiki Kongo ubija po naročilu rudarskih multinacionalk. Nato jo mora podurhati s črne celine, pri čemer za seboj pusti dekle, 'zdravnico brez meja'. Osem let pozneje vest napravi svoje in Jim se vrne v Kongo, kjer pomaga pri iskanju vodnih virov za prebivalstvo. A dohiti ga preteklost v obliki najemnikov z mačetami, ki hočejo njegovo glavo.

Penn se v rambovski vlogi znajde in tudi ženski del občinstva pride na svoj račun, saj je dosti časa brez majice. A naj raje ostane pri resnejših filmih.

Sledi tobogan streljanja, brc v kolena in mahanja z noži v filipinskem slogu. Sekvence so moderno hitre, brutalne in prepričljive. Terrier je v maniri novodobnih akcijskih junakov malo James Bond, malo Jason Bourne in malo Jack Bauer. Falote pospravlja tako s surovo močjo kot s premišljenimi pastmi. Ima pa nekaj šibkih točk, ki ga ovirajo pri neobrzdanem mamojebstvu, med drugim napredujoče možgansko obolenje in pekoče spomine na zločinske čase.
No, ravno ta vmesni, pripovedni del film potegne nav­z­dol. Dogajanje želi postaviti v kontekst neokolonia­liz­ma v Kongu, a pri tem izpade površinski in nadležno moralizira. Ustvariti hoče napetost izven akcijskega do­gajanja, vendar o likih izvemo komaj kaj. Film zato ob skoraj dveh urah deluje razvlečen. Predvsem pa je za znoret predvidljiv. Za silo ga rešita dobra kamera in prepričljiva igra Penna, Javierja Bardema ter drušči­ne. Očitno režiser Pierre Morel, ki je podpisan ravno pod Taken, ni dobil v roke dobrega scenarija. Gunman je tako okej popkorn zabava, a med akcijade ne prinese ničesar omembe vrednega. 

Dobro zveneč spisek stranskih igralcev, kot so Javier Bardem, Ray Winstone in Idris Elba, ostane kriminalno neizkoriščen, saj so na platnu premalo časa.

The Gunman objavljeno: Joker 261
april 2015