Revija Joker - Horns

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Horns
Horns
...
Navi

Ko je Daniel Radcliffe zapustil Bradavičarko, je igralsko zakrožil po manj razvpitih, temačnih projektih. Horns je eden takih in najprej so ga pokazali na festivalskih odrih, zdaj pa je prikoračil v širši svet.
Dan igra Iggyja, rahlo izgubljenega tipa sredi dvajsetih. Sonce življenja mu je punca (Juno Temple), s katero sta skupaj že od otroških let. Zadeva se zaplete, ko jo najdejo mrtvo v gozdu in prst uperijo vanj, če­prav ni zagrešil ničesar. Grozljivka je popolna, ko mu med ubadanjem z odvetniki in novinarji na glavi po­že­ne par rogov. Sprememba ni le kozmetična, kajti po novem na soljudi vpliva tako, da mu zaupajo svoje najbolj skrite, sprevržene misli. Tako se mu vsak mimoidoči brez zavor izpoveduje, bruhajoč slap pohote, požrešnosti in ostalih grehov. Marsikaj meso postane in kar težko se je navaditi Potterjevega frisa v povezavi z nič kaj diskretnimi prizori, od spuščenih gat do kač v raznovrstnih telesnih odprtinah. Ko se Ig novega jaza navadi, ga vpreže v iskanje pravega storilca. Koncept izgube vseh inhibicij je zanimiv, sploh ko pobalinsko razkriva, kaj se v resnici mota po glavah mater, zdravnikov ali policajev, ko pa so to ljudje, na katere bi se veljalo brezpogojno zanesti.

Rogovje ni popolna izmišljotina, saj obstaja kot medicinska diagnoza. Da pa ga ima Daniel na čelu namesto strele, ni zasluga eksotičnega tumorja.

A žal je to hkrati edina prava ostrina Rogov. Čeprav ga označujejo za triler, gre v srži za zelo trapast film. Solidna zgodba ga ne reši in težka življenjska vpra­ša­nja povečini odmevnejo v prazno, saj film enostavno ne ve, kako bi se obnašal. Bolečino ob izgubi mlade ljubezni votlijo trenutki popolne puhlosti, verski klišeji pa sobivajo z grotesknim razvratom v vseh oblikah. Mar bi šel režiser Alexandre Aja dlje in napravil pravo parodijo, namesto da izdelek posiljuje z resnobostjo. Tej mineštri nič ne pomaga, če se Radcliffe igralsko potrudi, saj ga ne moreš jemati resno.
Vsekakor bi Rogovje izpadlo bolje, če bi se znalo pravi čas in dostojno zaključiti. Tako pa si na koncu naredi medvedjo uslugo z nepotrebnim dodatnim razče­fukom, ki potencira ves poprejšnji kič. Če to dvourno čudaštvo ugasnete prej, vam bo verjetno ostalo v lepšem spominu.

Horns objavljeno: Joker 256
november 2014