Revija Joker - Guardians of the Galaxy

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Guardians of the Galaxy
Guardians of the Galaxy
...
Sneti

Del stripovskih filmov se v strahu, da ne bi izpadel kot pofl, jemlje blazno resno. A niso vsi taki, zlasti ne iz štalce založnika Marvela, ki je bolj sp­roš­čen kot DC Comics z nočnim Batmanom, serioznim Supermanom in sodniško Justice League. Marvelovi so zajebantski Iron Man, lahkotni Avengers, okvirno najstniški Spider-Man … in zdaj Guardians of the Galaxy. Pri nas je ta vesoljsko junaški strip neznan, vendar gre za staro reč, ki korenini v davnem letu 1969, modernejša inačica pa v 2008. Je precej spe­cifičen, saj z veliko žlico nameša tako vsemirsko ZF-dramatiko kot odbito smešnico. Natanko tako kot film.

Drevesnik, ki stoji v ozadju, je zanimiv lik, čigar poreklo raziščejo stripi. V filmu je omejen na pridušanje I am Groot! z glasom Vina Diesla. Najlažji honorar vseh časov. Rakuna smo v špilih drugače že videli, in sicer v pretepačini Marvel vs. Capcom.

Guardians se odvijajo v oddaljenem vesolju, osrednji junak pa je Peter Quill aka Star-Lord (Chris Pratt). Tipčka kot mladiča ugrabijo izvenzemeljci in zdaj službuje kot zmikavtski vojščak za galaktično kriminalno zd­ružbo. Ko si prisvoji mogočen artefakt, privleče pozornost versko blaznega medzvezdnega poglavarja Ronana, ki mu je življenjski kvest, da očisti nespo­dobni planet Xandar. Okrog sebe zbere druš­či­no, med njimi vroče zeleno alienko Gamoro (avatarka Zoe Saldana), nabildanca Draxa (WWEjevec Dave Bautista), živčnega rakuna Rocketa in humanoidno drevo Groota. Skupaj se zoperstavijo fanatiku Ronanu in njegovemu šefu, titanu Thanosu.
Sliši se strašansko resno, vendar je značaj filma komedijantski. Začenši s prijetno butastim Star-Lordom, ki se nenehno pomika med herojem in bedakom. Pod nadimkom ga ne pozna nihče, zaradi česar je žalosten, pot do artefakta pa odpleše na disko megamiks iz Sonyjevega walkmana. Tvorijo ga stare popevke tipa Hooked on a Feeling, ki mu jih je na kaseto nasnela za rakom umirajoča mati. Ne opomoremo si še dob­ro od lolanja na njegove neumne frise, že smo v zaporu, kjer rakunov briljantni načrt za pobeg sfiži hodeči hrast. Druščina pa se zbliža tako, da slovarsko na­či­tani Drax prispodob ne jemlje več dobesedno in da se opiti Rocket uspe zadržati pred umorom vseh okoli sebe.

Neusmiljena interstelarna pobijalka, ki išče nežnost … napol blazen mišičnjak, ki terja maščevanje za smrt družine … in heroj, ki je po telesu moški, po možganih pa otrok – to je klapa Reševalcev galaksije.

Težko je spregledati, kako Guardians brijejo norce iz superjunaških stereotipov, zlasti iz druščine, ki rešuje vesolje, saj gre tu bolj za jerbas lakomnih polsposobnežev, ki jim je naklonjena sreča. A težko je reči, da gre za parodijo ali satiro, ki bi se poglobljeno ubadala s klišeji in jih razgrajevala. To bi bilo preveč za izvirno tematiko in za množice kinohodcev, ki jim je tak poletni spektakel namenjen.
Film je bolj ena taka sproščena zafrkancija brez posebnega sporočila, ki klasike, kot je Star Wars, kanalizira zato, da se takoj počutiš domače in se imaš fino. Ob vseh vicih, tudi mnogih interno geekovskih, izvrstnih učinkih in vratolomnem tempu strelskih ob­ra­ču­nov, mlatenj, bežanj ter pilotiranj se težko nimaš. Marvelovi fani pa bodo veseli navezav na širši univerzum, kjer je Ronanova krogla eden od mogočnih Tesseractov in je Thanos navezava na Avengerje. Glede na to, da so se ti in X-Meni z Guardiani v stripih že povezali, bi znalo biti napovedano nadaljevanje še močneje vpeto v Marvelovo širše vesolje. 

Guardians of the Galaxy objavljeno: Joker 253
avgust 2014