Revija Joker - Lucy

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Lucy
Lucy
...
Quattro

Če striktno zagovorjaš, da se mora znanstvena fantastika pokoravati znanstvenim načelom, boš ob najnovejšem izdelku Luca Bessona brž­kone užaljen. Zmotno mišljenje, da ljudje uporabljamo le deset odstotkov možganskih kapacitet, je namreč eno tistih, ki si ga znanost hudo prizadeva izbiti iz kolektivne zavesti. Režiser in scenarist dobro ve, da to ni res, vendar v isti sapi dodaja, da mu je omogo­čilo spisati privlačno zgodbo. Navsezadnje, mar ni is­te­ga pred časom storil že Limitless?

Površnemu gledalcu se bo Lucy zdela plehek akcioner in njene telekinetične sposobnosti na meji neumnosti. Vendar sta tako lik kot zgodba čisti alegoriji. Lucu je bila za zgled Odiseja 2001.

Lucy (Scarlett Johansson, zdaj pobarvana na blond) je čedna študentka, ki uživa v enem tajskih velemest. A pade v nečedne posle z novo drogo, takšno, ki odpira človekovo zavest. Ko ta po nesreči pride v njen organizem, ji možgani preklopijo v turbo način – z vsakim odstotkom kapacitete, ki ga Lucy pridobi, se ji odklenejo nove, nad­človeške zmožnosti. Kaj bo storila z njimi in kje je meja mogočega? Ravno s tem vp­ra­šanjem se ukvarja ugleden znanstvenik v podobi Morgana Freemana, vendar je njegovo delo zgolj teore­tično. Ko ga Lucy, pred katero iz minute v minuto izginjajo vse skrivnosti sveta, kontaktira, končno najde morebitno potrditev svoje hipoteze.
Besson vzame butasto premiso in okoli nje splete navidez lahkoten akcijski ZF, poln zanj značilnih kliše­jev. Od nevsakdanjih prehodov med kadri do obveznega dirkanja po pariških ulicah z obilico razsute plo­čevine. Ne manjkata niti obsežen strelski spopad na za to povsem neprimerni lokaciji in kopica nekajsekundnih gagov. V tem pogledu film na moč spominja še na eno serijo, ki se zavoljo gledljivosti poščije na medicinska dognanja – Crank.
Vendar za razliko od Stathamovega adrenalinskega divjanja Lucy nosi globljo sporočilnost. Kaj je dejans­ko tisto, kar nas ovira, da ne prežemo samih sebe? Še posebej, če zares uporabljamo vso svojo možgansko kapaciteto? Nas ravno naša omejenost, naša zaplankana aroganca hkrati definira? Bi s tem, ko bi jo presegli, nehali biti ljudje in postali nekaj drugega? Pri marsikaterem drugem režiserju bi odmahnil in filozofske podtone pripisal srečnemu naključju, dočim za Luca vem, da so namerni. Da je dogajanje, četudi na trenutke zmedeno in bebavo, le nosilec filozofske debate. Francoski avtor nam hoče s kopico prozornih laži naslikati neko drugo resnico.
Lucy ni Bessonov njegov najboljši izdelek, a je gledljiva in ti da misliti. Tudi zato, ker Scarlett nalogo opravi odlično. Kako bi je ne, saj je Lucija utelešenje njene vloge operacijskega sistema iz Her. 

Lucy objavljeno: Joker 254
september 2014