Revija Joker - Only Lovers Left Alive

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Only Lovers Left Alive
Only Lovers Left Alive
...
Quattro

Opozorilo: če so ti tokratni Transformerji carski in komaj čakaš naslednji superherojski film ali butasto komedijo, nehaj brati. Če tvoja predstava o vampirjih ne seže prek sanjavih svetlikajočih se hlodov ali izvirnih emo krvosesov – Lestata in Louisa, izdelek Jima Jarmuscha takisto ni zate. Pričujoča romanca s čekani je namreč drugačne sorte.
Spoznamo se z vampirskim parom, Adamom in Evo. Prvi je vase zaprti glasbenik v razdejanem Detroitu, druga se sprehaja po ulicah afriškega Tangierja. Potrebo po krvi tešita z njenim kupovanjem na črno, vmes pa skušata živeti kolikor toliko normalno. Adama muči depresija do te mere, da si zrihta leseno kroglo. A preden mu jo uspe uporabiti, ga Eva preseneti z idejo, da bi se morala znova srečati, in prileti k njemu v Detroit. V obeh se razplamti stara ljubezen in vse je kras­no, dokler čez nekaj dni ne uleti Evina sestra Ava. Mala neodgovornica je kot vihar – prihrumi glasno in za sabo pusti nepopravljivo škodo.
Pozorno oko bo opazilo, da zgodba ni presežnik tega izdelka. Ne, Jarmuschovi filmi so vredni ogleda iz dru­gih razlogov. Na prvem mestu je vsekakor igra Toma Hiddlestona in Hilde Swindon, ki v vampirska lika vlo­žita toliko človečnosti, da podaljšane podoč­ni­ke čisto zanemariš. Only Lovers Left Alive je zato film o po­šastih, ki sta prepričani, da sta človeka. Svojo pra­vo nrav jemljeta kot bolezensko stanje in kri zanju je kot injekcija inzulina za diabetika. Ob tem pa re­žiser, ki je hkrati prispeval scenarij, spretno podtakne kajlo: lahko res uideta temu, kar sta? Ju stoletja, odkar tlačita zemljo, niso naučila ničesar? To podkrepi z dolgimi ekspozicijami protagonistov in njune začetne neodloč­nosti. Tempo je namerno počasen, nakar se s prihodom Ave vse skupaj razpelje, kot bi v projektor vbriz­gal nitro. Druga polovica je tako mnogo bolj gled­ljiva, četudi pripelje do pričakovanega konca.

Tudi v stranskih vlogah najdemo znana imena – Anton Yeltsin (Chekov) in Mia Wasikovska (Ava) sta kul. Vendarle pa film stoji na Hildi in Tomu.

Filmoljubci take prijeme znajo ceniti in Lovers v tem primeru deluje kot učna ura, kako narekovati tempo. Osebno bi raje videl, da bi bilo nekaj te poskočnosti že v začetku, sicer se zna zgoditi, da kdo do dobrega dela sploh ne bo prišel. Kar bi bilo škoda. Če bi moral Ljubimca opisati z eno besedo, bi ta bila Antisomrak – kontra vsemu, kar so bili najstniški vampirčki.
Greh bi bil, če bi ne omenil še glasbene podlage, ki sega od trdega rocka prek darkerskega popa do etna in je najboljši del filma. Zanjo je zvečine odgovoren Jarmuschev bend in na trenutke dobiš občutek, da je tip bolj snemal scene okoli tega, kateri komad se bo vrtel v njih, kot obratno. Sploh zadnja pesem je carska.

Only Lovers Left Alive objavljeno: Joker 252
julij 2014