Revija Joker - Snowpiercer

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Snowpiercer
Snowpiercer
...
Sneti

Pot v pekel je tlakovana z najboljšimi nameni – tudi v najglobljega, po Dantejevem zgledu ledenega. Ko se človeštvo skuša globalnemu segrevanju upreti tako, da v ozračje razprši posebno kemikalijo, slednja povzroči ledeno dobo. Življenje se kon­ča in po planetu se premika le še dolga vlakovna kompozicija s čudežno, za večno delujočo lokomotivo. To je Snowpiercer, mnogokod hvaljena, stilistič­no zelo kompjuterizirana korejsko-ameriška koprodukcija, ki pa zanimive ideje obteži s kilavo izvedbo. 

Nenehno sem si hotel razložiti, kako so med shiranim življem v usranih vagonih mišičnjaki, nindže in razudenci, ki niso podlegli gangreni. Ni uspelo.

Vlak je prispodoba družbe, po kateri se začnemo gibati na koncu, med najrevnejšimi, ki se drenjajo v živinskih vagonih, žrejo pacasto beljakovinsko godljo in trpijo pod policijskim terorjem. Ko imajo poln kufer, se začne upor, ki se v podobi nekaj glavnih junakov (Chris Evans – novi Captain America, Jamie Bell …) širi k nosu. Revni, smrdeči, deprivilegirani ljudje, ki bi morali biti po logiki oblastnikov (Tilda Swinton, Ed Harris) za večno hvaležni, da jih je fevdalno okosteneli kapitalistični (u)stroj rešil pogibeli, potujejo skozi tovarniški oddelek, šole, bare, plesišča in toplice ter prisostvujejo razkošju, ki so ga deležni boljši plačniki. Spuščene čeljusti in krvavi obračuni jih pripeljejo tja do šefa, izumitelja Mašine, ki ga je na rovaš osamitve, vzvišenega razglabljanja in otroškega dela kot v najboljšiih Dickensovih časih že zdavnaj zapustila človečnost.
Snowpiercer je načeloma simpatična metafora za razredni boj, ki pa se marsikje izkaže za pomanjkljivo. Ob dobrih korakih postreže z klecanjem, naj bodo to čisto korejsko mešanje resnosti s komedijo, ki v zahodnih očeh izpade bizarno, ali nenehni strukturni nesmisli, kjer se stvari dogajajo brez vsakršne logike samo zato, da se. Čas in prostor včasih kot da ne obstajata, na vlaku je očitno prostora za cele pašnike govedi, mrtveci se prebujajo brez trohice razlage, za bolezni in stranišča še niso slišali, najbolj nor izmislek pa je osem tisoč milj dolga proga vsenaokrog sveta, ki je leta in leta ne pokvari nobena padavina, gošča, led ali plaz. Za kakor da inteligenten sci-fi, kakršen Snowpiercer hoče biti, so to nesprejemljivosti, ki ogrožajo gledljivost. En ebertovski palec gor in en dol. 

Snowpiercer objavljeno: Joker 252
julij 2014