Revija Joker - Transformers: Age of Extinction

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Transformers: Age of Extinction
Transformers: Age of Extinction
...
Sneti

Ondan sem slišal prigodo mlade Zagrebčanke, ki je dobila štipendijo za študij v ZDA. Vsa vesela se vkrca na letalo in odleti v Južno Dakoto, pojem vukojebine, proti kateri sta Zagreb in Ljubljana kot Tokio in London proti Radovljici. Tam obiskuje srednjo šolo, kjer v tretjem letniku jemljejo negativna števila in jih pol razreda ne razume. Znajo pa zani­če­vati vse, nad čemer ne plapola 'stars and stripes', ter se šopiriti z vojaško močjo dežele.

IQ si lahko na raven nižjih frekvenc Bumblebeejevega radia še vedno spraviš v kinu, če si tega izrecno želiš.

Točno takim kmetavzarskim moronom je namenjen katastrofalni Age of Extinction, obupni četrti del robots­ke franšize, ki se je rodila s Hasbrovimi igrač­ka­mi. Ni naključje, da se začne v ruralnem Teksasu, kjer živi luzerski izumitelj Cade Yeager (Mark Wahlberg) z najstniško hčerko. Imata finančne težave, a shajata, dokler fotr ne odkrije zdelanega kamiona, ki je seveda Optimus Prime. Po vojni v trojki so se Autoboti namreč razbežali in jih oblasti na čelu s korumpiranim agentom (Frasier) lovijo, saj so podpisale pakt z najemniško barabo Lockdownom. Zraven štango drži korporacija s pohlepnim vizonarjem, ki je našla formulo za kovino, iz katere so transformerji izdelani. Nekaj časa se Autoboti, med njimi revolveraški Crosshairs, Decepticoni, ki jim zelo očitno manjka markantni Megatron, in ljudje preganjajo po ZDA, nakar skočijo v Šanghaj in Hong Kong, ki je nadvse potreben destrukcije. Ne take kot Chicago v trojki, vendar padajoči tankerji in podirajoči se revni bloki naženejo strah v kosti vsakemu zavarovalniškemu zastopniku.
Če pričakuješ raztur z veliko sestavljajočih in razstav­ljajočih se velerobotov, to seveda dobiš. A najboljši dne­vi transformatorskega uničenja so minili in razpadanje v štirici je kljub nastopu t-rexovskega Grim­rocka in padajočim ladjam nekoliko podhranjeno. Zdi se, da je Michael Bay zadolžitev oddelal z levo roko, saj se nenavadno malo posveča značilnemu razprše­ne­mu lučkanju, helikopterjem in joškom. Na vsak način je ženšče v Dobi izumrtja mnogo manj žestoko kot Megan, ob komajda prebavljivem Wahlbergu pa sem si dejansko zaželel, da bi se vrnil Shia. Bolj cmeravega in polsposobnega 'junaka' namreč že lep čas nisem videl, pa tudi ne tako cvileče, kilave in zoprne devojke, ki jo je treba stalno reševati in negira sleherno feministično pridobitev. Važno, da se šobi in vsa preklasta stalno nosi nepraktično obutev.

Lockdown je najemniški lovec na glave po zgledu Bobbe Fetta. Ponavadi se udinja Decepticonom in tudi v Extinctionu je nagnjen v zlohotno smer.

To je žal šele začetek debilizma, v katerem Age of Extinction mazohistično uživa. Popkorn akcijad seveda ne greš gledat zato, da bi ti ob njih obratovale sive celice. Se pa upiram mantri, da je na ta račun dovoljeno vse, od absolutnega manka notranje logike do izrec­nih žalitev gledalčeve inteligence. Ob nekaterih scenah zgolj pobuljiš. Marsikaj v risanki ali stripu deluje, na platnu pa mikastenje robotov, ki zlepa ne poginejo, izpade nenavadno, skoraj nesmiselno. Četudi je Optimus šeprtljava rjasta kibla ali na smrt prepičen z mečem, bo že v naslednjem kadru spoliran kamion western star 4900 phantom – če to ni ultimativna veš­či­na, pa tudi nič nočem?! Grimrocka je dovolj enkrat treščiti s ščitom na gobec in že se spremeni v voljnega jahanca, ki mu sledijo ostali Dinoboti. Izumitelji pa imajo v Teksasu mišice profesionalnega podajalca ameriškega nogometa in s spretnostjo igranja slednje­ga obračunajo s treniranim morilcem.
To niso žlahtne neumnosti, ampak zgolj neumnosti, vključno z osladnimi Optimusovimi modrovanji, ki prispevajo k nehumani razvlečenosti. Dve uri in pol traja Extinction in na koncu si želiš, da bi izumrl ti ali oni. Sploh ko vidiš, kako ti pod nos v vsakem drugem kadru porivajo bodisi zastavo Združenih držav, bodisi raznorazne izdelke, od avtomobilov prek vode in mleka do kavbojk Armani, piva Budweiser in spodnjih gat Victoria's Secret. Product placement gre čez vsako mero dobrega okusa in mnogokrat ni diskreten, temveč je postavljen v ospredje. Kot bi gledal eno samo dolgo reklamo. A saj jo. Reklamo za to, kako biti brezmožganski moron, ponosen na to, da v tretjem letniku gimnazije ne znaš negativnih števil. Ne, tak ne bo nikdar naredil pametnih robotov. Res bodo morali priti z drugega planeta.

Optimus Prime na Grimlocku je nedvomno čudež kompleksne sodobne animacije. A verjemi, da si prav vse najboljše prizore videl že v trailerju.

Transformers: Age of Extinction objavljeno: Joker 252
julij 2014