Revija Joker - How to Train Your Dragon 2

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » How to Train Your Dragon 2
How to Train Your Dragon 2
...
Quattro

Upam si reči, da je prvo Urjenje zmajev uspelo tudi zato, ker je kljub dokaj običajni štoriji le-to znalo predstaviti na nevsakdanji način, in ker je postreglo z razpletom, ki je sicer bil srečen, a ne brez posledic. Še bolj presenetljivo je bilo, da film s knjigo ni imel dosti skupnega, marveč je jadral po svoje. Enako je z nadaljevanjem, ki kronološko skoroda sovpada s časom, ki je minil med obema filmoma.
Na Otok gumpcev se vrnemo pet let kasneje, ko je Viki zrastel v postavnega mladeniča. Vas je iz sožitja z zmaji potegnila najboljše in življenje je čudovito. Toda namesto da bi poba počasi prevzemal poglavarsko vlogo, kot si želi ata, z zmajem Brezzobim raje pohajkuje po nebu in odkriva nove otoke. Ob tem prevečkrat spregleda, da bi mu Astrid z veseljem dovolila odkrivati neznana območja pod svojo obleko. Na enem teh izletov pa mladinca odkrijeta lovce na zmaje. Ti plazilce nabirajo za mogočno vojsko hudobina Draga, ki je nekdaj vsem vikingom nagnal strahu v kosti. Pokončal je vse poglavarje razen Stoika in še ta je komajda odnesel celo kožo. Za povrh Viki najde mamo, ki je postala zmajska bojevnica, čeprav je vse življenje mislil, da je mrtva. Bo to srečanje od­ločilno za boj s pretečo nevarnostjo?

Viki in Brezzobi še vedno očarata s svojo prikupnostjo, ima pa štorija dosti več resnih podtonov. Dejansko gre za pripoved o odraščanju.

Kako izuriti svojega zmaja 2 je mladinska risanka, ki privzema, da so tisti, ki so gledali prvi del, ravno tako kot Viki malce zrasli. Zato ji ni težko ukvarjati se z malo bolj odraslimi temami. Najbolj pa preseneti, ker smo pričakovali, da bo govorila o romanci med mladim zmajskim mojstrom in Astrid, vendar dobimo balado o Stoiku in njegovi ženi Valki. Ta bo mimo mlaj­ših gledalcev hušknila nekako tako kot recimo Pepelkini starši, dočim bomo malo večji verjetno bolj čust­veni. Scenarij je premišljen, na pravem mestu podkrepljen s komičnimi gegi, a še vedno nosi močno spo­ročilnost. Takisto ne manjka akcije, vključno z velikanskimi zverinami. Naše glasove je posodila ista ekipa kot v enici in delo opravila nadpovprečno.
Še ena močna točka je podoba. Kljub temu, da so liki značilno komični, okolica s fotorealizmom jemlje dih. Še več kot to, kajti na trenutke se preliva v nadnaravnost Avatarjeve Pandore in skupaj z dovršenostjo animacije se kaj lahko pustiš prepričati, da so zračne vragolije krilatih kuščarjev prave. Zamerim le, da v uvodnih kadrih, ki jih poznamo iz napovednika, niso ohranili fantastične orkestralne podlage, marveč so jo zamenjali z neko otročjo pop pesmico. Pobrskajte po YouTubu za projektom Audiomachine, komadu se reče Beyond the Clouds.

How to Train Your Dragon 2 objavljeno: Joker 252
julij 2014