Revija Joker - Godzilla

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Godzilla
Godzilla
...
Sneti

Kdaj je Amerika zadnjič potrebovala vojaško pomoč? Za časa naših življenj nobenkrat. Ravno obratno, oni so tisti, ki jo stalno nudijo drugim. Če je zaželena ali ne :). Tudi v novi hollywoodski Godzili so druge države neobstoječe. Sta le Japonska, od koder orjaški, nekoliko človekoliki kuščar v izvirniku prihaja (beri zapis o njem v prejšnjem Jokerju), in ZDA, kjer se odvije praktično vsa destrukcija. Če je Pacific Rim ustanovil zvezo držav, ki so se borile proti napadalcem z drugega sveta, so tu Združene države samozadostne. Kar pa je logično. Na svoji strani imajo namreč Godzilo!

Novi Godzila je veliko manj t-rexovski kot oni iz Emmerichovega filma. Hkrati pa je postal dobesedno zavaljen, kot ameriško usmerjeni beštiji pritiče.

Ja, to je drugačen 'Gojira', kit + gorila, kakor ga imenujejo Japonci. Namesto da bi poosebljal strah pred atomskim orožjem in bil eksplozija nuklearne bombe v počasnem posnetku, kot je bil v izvirnem filmu iz leta 1954, se prelevi. Še vedno je sila narave, ki se zbudi, ko ga ljudje polomimo. Vendar to storimo z radovednostjo – z brskanjem po Zemljinih nedrjih prebudimo starodavni bitji, ki grozita, da bosta uničili civilizacijo in svet preplavili s potomstvom. Spomnita na Gigerjevega aliena, a hkrati kanalizirata Mothro, Godzilinega klasičnega, molju podobnega sovraž­ni­ka. Oziroma zaveznika, odvisno od volje scenaristov. No, tu zavezništva ni, kajti Godzila pride kot velikanski uravnoteževalec situacije in se udari z nakazama. V San Franciscu, ki ga temu ustrezno nasrka.
Pol filma je namenjenega spremljanju človeške zgodbe, kjer vojaški sin kvazi norega znanstvenika spoz­na, da foter ni bil usekan. Med borbo z orjaškima gnusobama pride do izraza njegov marinski pogum, ki pooseblja korajžo ameriškega naroda, za ženo pa ima zalo medicinsko sestro, ki med nesebičnim reše­va­njem ljudi trepeče za njim. Hollywood pač, zaljubljen v zastave in Army Men. Malo manj te herojske solzavosti bi lahko bilo, pa logičnih nesmislov tudi. V Godzili denimo izvemo, da lahko detoniraš jedrsko bombo par kilometrov od velemesta in slednjemu ni nič. Dobre nevidne ščite imajo Ameri, madonca.
A ravno skozi to nadjunaštvo pride sporočilo. Ne glede na to, kaj stori vojaško najmočnejša država na svetu in kako se matrajo njeni čistunski heroji, bi krepko popušila, če ne bi bilo Godzile. Samo ta je kos pajkovsko-kobiličastima ostudama, ki si pri Svetem Frančišku uredita gnezdece. Ljudje smo dobri kveč­je­mu za to, da naredimo betonsko džunglo, ki se nato spektakularno, užitkarsko ruši, gledalec pa ima v 2D ali 3D res občutek, da ga je obiskala stripovsko izmiš­ljena prazgodovina. Tisto 'When dinosaurs ruled the world' iz Jurskega parka, ki ga film na več mestih izrecno preslikava, je srhljivo izpostavljeno. In čeprav nas Godzila reši ter je bolj človeški kot kadarkoli, je zmaga ob vsej destrukciji in žrtvah pirova. Narava vedno najde ravnotežje. Z nami ali brez nas. 

Godzilla objavljeno: Joker 251
junij 2014