Revija Joker - Son of Batman

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Son of Batman
Son of Batman
...
Sneti

Si predstavljaš Batmana kot očeta? Mogoče kot strica, ki v štumfih pušča skrivnostna darila in razmeče barabe na šolskem dvorišču, kot fotra pa definitivno ne. Preveč dela ima z lovom na kriminalce in preveč je temačno premaknjen. A pri DC Comics so drugačnega mnenja in so lik njegovega sina Damiana v stripe uvedli že leta 1987. Zamislili so si ga kot plod vroče noči med Brucem Waynom in Talio al Ghul, hčerko Batmanovega nekdanjega mentorja Ra's al Ghula. Tistega, ki je temnega viteza naučil nin­­jitsuja in kako izgledati res kul v črnem, nakar sta se sprla, kot si videl v filmu Batman Begins. 

Z računalnikom rutinsko izdelana animacija v teh vide­­orisankah ni za vikat in Son of Batman ni izjema. Občutek je stripovski, nedvomno namenoma.

Taisti lik s prav tem ozadjem srečamo v animiranki Son of Batman, ki povzame in predrugači več ducatov narisanih zvežčičev. Po drami v gradu organizacije League of Assassins se Damian znajde v Gothamu v oskrbi Netopirja in njegovega prijetno zajedljivega BAT-lerja. Mali ni le svojeglav, marveč po dedkovi zaslugi krut in krvoločen. Zato imata z Brucem konkretne razprtije, saj kot vemo, Batman ne ubija. A sčasoma si Damian pridobi njegovo zaupanje in Robinov kostum, prav kakor v stripih. Še dobro, kajti ogroža ju ubijalsko sposobni sovrag, Deathstroke.
Kljub zanimivim temeljem Son of Batman ni na ravni nekaterih prejšnjih netopirskih ploščkovnih izrisank, na primer odlične The Dark Knight Returns. Štorija je za Batsov univerzum obstranska, Deathstroke pa na­vzlic maškaradnosti in torturi družinskih članov ni na ravni blaznih lopovov, kot je Joker. Šepajo tudi drugi sovražniki, kot so šeprtljavi šinobiji in bedni ljudje-netopirji, dočim so animacija, govorci ter logika na nizki ravni. Je pa nekaj borilnih scen dobrih in kul je, da Damian ni ne klišejski razvajen prinčevski drek, ne priden fant, ampak nekje vmes. Pa dobro brca falotske riti in toliko, da ne fura batmobila, ki ima po novem dva zica. Ja, tako je, ko si omisliš familijo. 
Družinsko dramo, ob kateri bi se orosilo oko Shakespearu, najdeš na polici. Pravi ali virtualni.­

Son of Batman objavljeno: Joker 250
maj 2014