Revija Joker - The Nut Job

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » The Nut Job
The Nut Job
...
Quattro

Koprodukcije v svetu risank niso nič novega, a ponavadi vidimo ameriške studie sodelovati z evropskimi ali japonskimi hišami. Tokrat pa sta režiser Peter Lepeniotis in scenarist Lorne Cameron delovno silo poiskala v Južni Koreji. Čemu, postane jasno, ko ugotoviš, da gre za par neodvisnikov, ki sta se po službah pri Disneyju odločila iti na svoje.

Oreške že kradejo po vseh okoliških kinematografih.

Nut Job je živalska parodija na filme, ki se ukvarjajo z roparskimi druščinami, kot sta Italian Job in Ocean's Eleven. V njem spoznamo veverička Sandija, ki se z ostalimi živalmi v parku ne razume najbolje. Ni mu mar za skupno blaginjo, marveč raje poskrbi zase in svojega podganjega prijatelja Frenda. Ena njunih es­kapad povzroči, da živali v parku ostanejo brez ozimnice, in kazen je temu primerna – Sandija izženejo v mesto. Podjetni glodavec pa po naključju odkrije trgovino z lešniki, kjer je zaloge hrane za več let. Toda, kako si jo prisvojiti? Da je naloga še težja, je trgovina v resnici baza človeških kriminalcev, ki kanijo iz nje oropati sosednjo banko. Nakar je tu še veverička Tina, ki upa, da bo Sandija odvadila sebičnosti ...

Veveriček Sandi ni ravno lik, ki bi ga gledalec vzljubil. Izvirno se imenuje Surly, tečka. Je čisti antiheroj, ki pravilno postopa le zato, ker nihče drug ne.

Čeravno ima štorija velik potencial, ga končna izvedba niti ne skuša doseči, marveč ostane skrajno preprosta. Namesto dramatičnih zasukov streže s klasičnimi gegi iz Toma in Jerryja, zraven pa navrže nekaj straniščnega humorja. Prav tako je očitna podobnost s projekti, na katerih sta delala avtorja. Scenarij v srži ni dosti drugačen od Over the Hedge, pod katerega je takisto podpisan Cameron, Frend pa bi lahko bil dvojček podgančka iz Ratatouilla. Korejski doprinos se predvsem kaže v tem, da žverce rade plešejo Gangnam style, s katerim v odjavni špici postreže še animirani Psy. Mulčadi bo vsa reč simpatična, dočim se bo odrasležu obisk kina zdel vprašljiv. Ne bo pa imel nič proti ogledu v dnevni sobi. 

The Nut Job objavljeno: Joker 250
maj 2014