Revija Joker - TV pojedina

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » TV pojedina
...
Quattro, Sneti, StricBedanc, Kavbojc, LordFebo in Šerlok ne morejo verjeti, koliko novega in dobrega so nam pripravili televizijci. Pogledati in (o)ceniti vse je skoraj nemogoče. Izziv sprejet!

Vsako leto pride dosti novih serij, toda letos so nas res zasuli s kopico kvalitetnega materiala, razpršenega prek vseh žanrov. Bitka za gledalce je na oni strani lu­že huda, velike mreže pa nimajo več konkurence le v kabelskih programih, ki so zaslužni za strm porast kvalitete. Na bojišče so stopili novi ig­ralci, ki kot distribucijski medij uporabljajo internet. Video na zahtevo in naročnine na sezone pomenijo direkten dobiček v žepih servisov, kot sta Amazon in Netflix. Zato je bilo le vprašanje časa, kdaj bomo videli izdelke, napravljene ekskluzivno zanju. Prvi se je opogumil Netflix, ki je s serijo House of Cards zadel v polno in celo pokasiral dva emmyja. V ognju imajo še drugi železi: avtorica Gandže zanje snema zaporniško Orange Is The New Black, za jesen pa so napovedali zgodovinsko serijo o Marku Polu. Medtem je Amazon za svoj videoservis Prime naročil več pilotskih epizod in na podlagi odziva naročnikov ponudil sitcoma Alpha House ter Betas. Sistem glasovanja za nove nizike kanijo uporabljati še naprej.
Četudi se lahko Slovenci za omenjena servisa še vedno brišemo pod nosom, nismo brez vsebin. Predvsem po zaslugi kabelskih kanalov, ki se krčevito borijo za gledanost v naših programskih shemah. Tu prednjači Foxov skupek. Tako kot nam HBO vrti Pravega detektiva in Igro prestolov z le enodnevnim zamikom, so Foxovci ugotovili, da se je proti hudourništvu najbolje boriti z ažurnostjo. Večino serij pri nas sučejo v aktualni sezoni, je pa res, da pri tem malce goljufajo. Nosilcem avtorskih pravic se namreč predstavljajo kot plačljivi kanali, zato imajo prednost pri odkupu. Na vsak način gledalci profitiramo.
Posledice najbolj občuti komercialka, saj so kab­laši konkretno zagrizli v oglaševalski kolač. Seveda pa ne mislijo stati križem rok. Na Kanal A so pripeljali Igro prestolov, dočim bodo na Popu vrteli Hostages in Blacklist. Nacionalna televizijska hiša, ki finančno ne more tekmovati z njimi, je znova našla rešitev v evropski produkciji. Poleg Sherlocka se imamo še naprej nadejati danske serije Borgen, pride pa tudi humoristična Yes Prime Minister, ki nastaja na podlagi istoimenskega kultnega sitcoma iz osemdesetih. Večeri pred TV so tako vse bolj pestri.

TV pojedina objavljeno: Joker 247
februar 2014