Revija Joker - Robi, kiborg pravice

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Robi, kiborg pravice
...
Ob prihodu preobutega Robocopa v kina Sneti uperi pištolo v širši univerzum tega umetnega policista in mu s kovinskim glasom zagrozi: "Mrtev ali živ, z mano greš!"

Ko hoče Hollywood pokazati bogastvo in razcvet, film postavi v Kalifornijo. Ko želi poudariti urbano, metropolitansko okolje, snema v New Yorku. Ko pa bi rad že z okolico podal občutek propada in revš­či­ne, izbere Detroit. Zibelka ameriškega avtomobilizma je polna propadlih fabrik nekaj cvetoče težke industrije in neizobraženih množic, ki žalostno zrejo vanje. Od sredine minulega stoletja je namreč mesto v stalnih težavah, kajti tarejo ga izguba služb, kriminal in masovno odseljevanje, ki se pozna zlasti na belcih in srednjem sloju. Leta 1950 je tam živelo 1,8 milijona ljudi, zdaj jih je le še 680.000. Šli so s trebuhom za kruhom in pustili zadušljivo, umazano metropolo, naj se ubada z visokimi dolgovi, hirajočim javnim sektorjem ter zločinci. 
Bi jim Robocop zameril? Ne, saj je stroj. Da, saj je človek.

PAUL VERHOEVEN Z devetimi nominacijami za oskarja in številnimi priznanji okinčani režiser je sprva delal doma na Nizozemskem, nakar je sredi osemdesetih odšel čez veliko lužo. Hitro je postal siten delovodja, ki ameriškemu šefu kaže njegovo dvoličnost in nastopaštvo. Rad je ščitil rad­ničko klaso, na primer v Total Recallu (1990), kjer je v priredbi ZF-črtice Philipa K. Dicka poslal sanjajo­čega Schwarzeneggerja na Mars borit se z distopič­nimi kapitalisti. Naslednje znanstvenofantastično delo je samosvoje poustvaril v Starship Troopers (1997), kjer je na okostju Heinleinovega romana z evropsko distanco parodiral in satiriziral ameriško družbo. Največjo odmevnost je dosegel z Basic Instinctom (1992), trilerjem, kjer so inteligentni scenarij in pereče teme ostali v senci porednega prekladanja kolen Sharon Stone. Nato se je vrnil na rodno tulipansko grudo in posnel vojno dramo Black Book, najdražji in bojda najboljši holandski film.

Robi, kiborg pravice objavljeno: Joker 246
januar 2014