Revija Joker - Frozen

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Frozen
Frozen
...
LordFebo

Na spisku Disneyjevih celovečernih risank, ki ga je davnega leta 1937 otvorila Sneguljčica, je Ledeno kraljestvo 53. po vrsti. Gre za družinsko, princeskasto dogodivščino z nemalo petja in brez hude akcije ter nasilja, zato s Transformerji in Ben Tenom obsedenim fantom najbrž ne bo godila. Za izdelkom pač stoji ekipa Zlatolaske in podobnost je očitna celo otroku.

Zmrzuje tudi pred kinematografi, a le v njih pred ledom in snegom dobite domiselno predrisanko Get a Horse.

Studio je navdih dobil v Andersenovi Sneženi kraljici. Pred sedemdesetimi leti se je je lotil že Walt osebno, a je projekt zastal na risalni mizi. Tudi tokrat ni šlo gladko, kajti sprva so imeli v načrtu klasično 2D-tehniko in zgodbo, bolj slično izvirniku. A na kraju je od res­nobne danske pravljice ostala le osnovna ideja o ljubezni, ki odtaja ledeno srce, dočim je vsa pripoved spremenjena, biblične reference pa izvzete. Je led in je ledena kraljica, to pa je tudi vse.
Namesto male Gerde, ki išče prijatelja, risanka govori o dveh kraljičnah. Starejša Elsa ima nenadzorovano moč zmrzovanja. Ko nehote zaledeni kraljestvo, pobegne v snežno samoto, sestra Ana pa se odpravi za njo. S tem pokaže Gerdine vrline, vendar še zdaleč ne naleti na tako dolgo in temačno pustolovščino kot deklica v izvirniku. Sneg in led nista nikakršni prepreki za princeske v dvornih oblačilih in pot je razen sre­ča­nja z volkovi židana ter svetla. Tudi zato, ker osrednjega negativca ni, je le tak, bolj stranski in ne pretirano prepričljiv. Tovrstnih manj posrečenih elementov v fabuli je še nekaj in kažejo, da se ne projektu izmenjalo veliko ljudi. Že uvod o sestrah, ki vso mladost živita v istem gradu, a sta povsem ločeni in odtujeni, težko prodajo celo osemletnicam. Ali pa je to vpliv v stolpu zaprte dolgolase punce?

Kot vselej, imajo pomembno vlogo nečloveška bitja oziroma prijatelji. Tokrat sta to knackovski snežak Olaf in kužast jelen Sven.

Frozen se za nekam mlačno štorijo odkupi z izvirnim, hecnim snežakom, zlasti pa s čarobno zamrznjeno podobo, katere višek je ledeni grad. Da bi kalifornijski ustvarjalci karseda pravljično udejanjili ples snežink in vse ostale oblike kristalizirane vode ter pripadajoče igre svetlobe, so šli na strokovno ekskurzijo v severne dežele. Za pristnejšo animacijo so v studio celo pripeljali severnega jelena, ki jim je pokazal, kako se praska z zadnjo nogo za uhlji.
Če izvzamem, da se nekateri slovenski govorci oziroma glasovi v risankah pretirano ponavljajo, recimo rekorder Jernej Kuntner, je sinhronizacija posrečena. S tem mislim tako na govor kot na pesmi, kajti risanka je skorajda muzikal. Glavni pojoči vokal, tisti od Snežne kraljice, je Nuška Draš­ček. Izbire itak ni, saj se v tukajšnjih kinematografih original ne suče. Za primerjavo pa si po ogledu na YouTubu zarolajte nosilno pesem Let It Go. 

Frozen objavljeno: Joker 245
december 2013