Revija Joker - Machete Kills

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Machete Kills
Machete Kills
...
Sneti

Zadnji film, ob katerem se nisem nehal smejati kakih sedem minut po uvodu, je bil prvi Machete izpred treh let. In glej, nadaljevanje to ponovi. Le da je uspeh težke, zdaj že kar kultne zajebancije na B-filme je Tarantinovega pobratima Roberta Rodrigueza opogumil, da je zamahnil širše. Tokrat mačeta ne seka le po zanikrnih eksploatacijskih pelikulah, temveč se loti več žanrov.

To koristno predavanje za mesarje in preprodajalce heroina že špila.

Tega ti ni treba niti vedeti, niti razumeti, če se hočeš trapasto zabavati. Ko Machete Cortez, ki ga samoironično upodablja kozavi čefur Danny Trejo, raziskuje ozadje raketnega napada na ZDA, v ozadju razkrije mednarodno zaroto z jasnovidnim poslovnežem (Mel Gibson). Da to tega pride, mora rešiti kriminalca z bipolarno motnjo, se znebiti kameleonskega morilca, ki je zdaj Antonio Banderas, zdaj Cuba Gooding Jr. in zdaj Lady Gaga (resno), ter brutalno eviscerirati pol stotnije mehiških banditov in kloniranih vojakov, podkovanih v tekvandoju. Ko Trejo grdo pogleda, krogle luknjajo, glave frčijo in čreva bežijo, včasih na rotorje od helikopterjev. Nasprotno na kup letijo babe, naj bo to piratska Michelle Rodriguez, kuplerajska mamacita Sofia Vergara ali prevarantska miss Teksasa / skrivna agentka Amber Heard. Nekatere mu ponudijo vlažno češpljo, druge dež metkov iz naprsnih mitraljezov ter eksplozivnih izstrelkov iz revolveraškega strap-ona. Machete je pač kot komedija Zuckerja, Abrahamsa in Zuckerja, ki so jo dali na ringlšpil in ji vbrizgali po­ži­vila. Bržda tudi kaj močnejšega.

Ne zmrduj se nad slabo igro, ki je namerna, recimo pri Amber Heard, dočim Trejo pač JE Mačeta. Žal je v filmu premalo joškov. V trojki jih pričakujem kot zvezd.

Največja težava tega bizarnega rompompoma je, da se ne zna osredotočiti. Dočim se je prvi Machete omejeval na B-filme, ta B v nadaljevanju postane Bond in še Star Wars, plus približno tri tisoč referenc na karkoli je Rodriguezu s kompanijo padlo na pamet. Tarantino zna poklone urediti bolje. Kljub temu pa je Machete Kills osvežilna margarita, pri kateri najbolj razočara cliffhangerski konec. Mačeta se bo namreč za razplet moral vrniti … V VESOLJE!

Machete Kills objavljeno: Joker 243
oktober 2013