Revija Joker - Byzantium

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Byzantium
Byzantium
...
Sneti

Mesto Bizanc je imelo pestro zgodovino, saj je bilo sprva, od ustanovitve v sedmem stoletju pred Kris­tu­­som, grško, nakar ga je leta 330 našega štetja rimski imperij spremenil v Konstantinopel, prestolnico kasnejšega Bizantinskega cesarstva. To je ostal do 1453, ko so ga osvojili Turki in je kot Istanbul postal središče Osmanskega imperija. Metropola se je torej spreminjala, prenavljala in tako obstala, kar je eden od skritih pomenov v novem vampirskem filmu Byzantium.

Rahlo feministična krvosesijada je ravno dobro štartala v naših kinih.

Če si ob omembi krvosesov zaželiš akcijad tipa Underworld in limonad, kot je Twilight, te zna tretji drakulski film britanskega režiserja Neila Jordana razočarati. Prvič, temelji na gledališki drami, in drugič, je evropski. Pri ameriškem Intervjuju z vampirjem, ki sta ga pred skoraj dvajsetimi leti pilotirala Brad Pitt in Tom Cruise, vzame začetno točko, ko je vse še umirjeno, in odide v občutno drugačno smer. Praktično no­bene veličastnosti ni, spektakularnih napadov, če­ka­nov v temi, letenja in okultne groze. Namesto tega dobimo subtilno, eksistencialistično dramo z učin­ko­vitimi krvavimi prebliski. Intervju je moški film. Byzantium je ženski.
Tako kot v Intervjuju spremljamo dvoje glavnih likov, le da sta to dami. Starejša Claire (čedna Genna Arterton) je podložnica čustev, biblična cipa, dočim je mlaj­ša Eleanor (prelestna Saoirse Ronan) ujetnica melanholije in razuma, biblična svetnica. Ne bi smeli biti vampirki, saj sta ženski, zaradi česar ju nadleguje starodavna drakulska bratovščina, ki jo tvorijo zgolj moški. Ne zato, ker bi si radi njeni člani radi dajali hrenovke iz ovoja, marveč gre za preneseni pomen. Dokler bratovščina ostaja zavezana davno sprejetim načelom, je statična in krhka. Če (ko?) bi sprejela drugačno, žensko vampirko in nehala biti šovinistič­na, bi morda tvegala propad – morda pa bi bila deležna napredka. Če si statičen, če ne sprejmeš drugačnosti, obstaneš in odmreš. Bizanc ni.
Byzantium je težek, počasen, mnogoplasten izdelek. Za razliko večine vampirščin ima nekaj povedati in je vreden ogleda, če si nekoliko odraslejši. Dodaten plus je umetniška fotografija, ki tvori lasten jezik. Opazuj zgolj, v koliko kadrih je prisotna rdeča barva. 

Byzantiumovi vampirji niso nič kaj ukalupljeni. Sonce jim ne naredi nič, nimajo posebnih nadnaravnih moči in nastanejo na edinstven način. Boš videl.

Byzantium objavljeno: Joker 241
avgust 2013