Revija Joker - Superman Unbound

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Superman Unbound
Superman Unbound
...
Sneti

Če se bojiš, da je Superman Unbound zasluž­kars­ki postranski izdelčič in s tem za Man of Steel tis­to, kar je what-the-fuck-is-this-shit Atlantic Rim za Pacific Rim, ne skrbi. Uro in četrt trajajoča samostojna risanka ni niti približno tako zanikrna. Po drugi strani pa se ne nadejaj uničujočega spektakla, pomešanega z dramo in bibličnimi referencami, kakor sta ga zakoličila Snyder in Nolan. Unbound je staromoden strip v gibanju, ki se s Supermanovo vlogo rešitelja sveta in njim samim ukvarja manj kot aktualni film.

Spopadov je kar nekaj, vendar se moram spotakniti ob kakovost animacije. Ta pet-sličic-na-sekundo stil dela franšizi medvedjo uslugo.

Pod žarometi ni toliko on, ki ga pač poznamo – hecno našemljen, telesno perfekten, moralno neoporečen –, kot eden njegovih največjih nadsovražnikov. To ni ne genialni kriminalec Lex Luthor, ne obupani general Zed, marveč bitje, klicano Braniac (mešanica besed brain, maniac in ENIAC, kar je naziv enega prvih ra­ču­nalnikov). Prvič se je pojavilo že leta 1958, dočim animiranka temelji na stripu izpred petih let. Gre za an­­droida, ki leta po vesolju in krade mesta za 'znanstveno preučevanje'. Ko se to zgodi Kal-Elovemu, se pravi Supermanovemu kraju na Kriptonu, junak odfrči preiskat situacijo. Na Zemlji pusti Lanovo Lojzko in neukročeno sorodnico Supergirl, ki se išče, kot se za najstnico spodobi. Pri tem ga ne nasrkajo toliko od­raš­čajoči fantje kot severnokorejski tihotapci ljudi.
Glede na Man of Steel je Unbound preprost, varen, do­mala otroški rompompom, ki nekaj hrane za odrasle možgane dostavi šele v debati ob zaključnem obračunu. Pol je enostavne, povprečno izrisane akcije, namenjene zlasti ljubiteljem Supemanovega lika in izročila. Vsebinsko in slogovno se ne more postaviti ob bok nedavnemu animiranemu dvojcu Batman: The Dark Knight Returns. Je pa nekaj očarljivega na tej brezsramni, dobro izvedeni staromodnosti, ki nalašč ni obtežena s sodobnimi zahtevami, naj bodo superjunaki več, kakor so. Bo Superman rešil Kripton in Zemljo pred strašnim Braniacom, razbil tristo žleht robotov in nagarbal naključno zobato spako? Veš, da bo. Pa smo zmenjeni.

Ko enega od tehnološko naprednih planetov napade armada zlobnih robotov, je Nadmož seveda takoj zraven. Kovinkotom, ki si preveč upajo, se zgodi tole.

Superman Unbound objavljeno: Joker 241
avgust 2013