Revija Joker - Minecraft: The Story of Mojang

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Minecraft: The Story of Mojang
Minecraft: The Story of Mojang
...
Aggressor

Nekaj moraš vedeti: sonce bo zašlo in takrat te bo zagrnila tema. Iz nje bodo prišle hudobne reči in te hotele pojesti. Zato si moraš zgraditi zato­čiš­če” To je ves zaplet Minecrafta, nakar je igralec prepuščen sebi, da se znajde v kockavo barvitem svetu in z radovednostjo preseže začetno negotovost. Tudi v realnosti te občasno obide zmedenost ob absurdnem uspehu igre, ki so je zgolj na PCju prodali več kot devet milijonov izvodov, na ostalih platformah, od mo­bilnih do xboxa 360, pa še več kot enkrat toliko. A tu nisi prepuščen samemu sebi, ker ti vse razloži film The Story of Mojang.

Zgodbo o Mojangu dobiš na Redux.com/minecraft-mo­vie. Dolpoteg digitalne edicije stane šest evrov, omejena na DVD-ploščkih pa osemnajst.

Može, bolje rečeno fante iz švedskega studia Mojang spremlja od začetka leta 2011 prek kopice igralskih sejmov do vključno prvega Minecona koncem istega leta, ko je špil uradno izšel. Zvezda je Markus 'Notch' Persson, avtor igre in razlog, da Mojang obstaja. Pardon: razlog so igralci, nam skuša dopovedati zaobljeni Šved z negovano brado in klobukom. Kar mu rade volje verjamemo. Vstop v prostore studia je namreč tako simpatično neprisiljen, da je povezava z mošt­vom, ki skozi ves film komaj verjame, da so v resnici doživeli tak uspeh, takojšnja.
Film razišče novodobne pojave, ki so pripomogli k priljubljenosti teh virtualnih lego kock. V prvi vrsti socialna omrežja, skozi katera se je ljudska beseda (in slika!) širila bliskovito kot požar. Pri tem so v slikovito pomoč znana imena industrije, kot so Penny Arcadova Gabe in Tycho, Tim Schafer in Peter Molyneux, ki ga je spet užitek poslušati v enem bolj prizemljenih pogovorov. Toda najbolj prijetno presenečenje je, da se avtorji pri razlagi ne omejijo na Minecraft, marveč ga izrabijo za celostni oris neodvisniškega igralstva. Pri tem so spet tako prikupno nepretenciozni, da film izpade bolje kot Indie Game: The Movie.
Kdor Minecraftovo ozadje pozna, ne bo uzrl kaj prida novih dejstev. Story of Mojang zna biti sem ter tja razvlečen in se komaj dotakne stranpoti indiejanskega garanja za tipkovnico, koder uspeh, kot je Minecraftov, ni pravilo. A potem je na vrsti obisk os­novne šole, kjer je daljnovidni učitelj tehnike frocov­ju velel sestavljati hiše v Minecraftu. Ko vidiš navdušeno mulčad, se ti milo stori in posveti, kaj je Notchu in druščini v resnici uspelo. Optimističen in dobrohoten pokuk v zakulisje lego kock virtualne dobe.

Štorija se začne nadvse pohlevno. Šele na prireditvah – tu Notch ob Timu Schaferju na GDCju – Švedom ob nenehnem navalu prošenj po avtogramih zlagoma postane jasno, da so slavni.

Minecraft: The Story of Mojang objavljeno: Joker 235
februar 2013