Revija Joker - Mi smo legija

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Mi smo legija
...
Anonimneži, hektivizem, izdaje zaupnih dokumentov. Eni o kibernetskih vojnah govorijo, drugi jih že bojujejo, tretji dokumentirajo. Quattro pa ocenjuje.

Verjetno ni bralca Jokerja, ki bi ne bi sli­šal za gibanje Anonymous. Za razliko od klasičnih interesnih skupin, političnih strank in drugih organizacij z dobro definirano strukturo je Anonimneži ne poznajo. Gre za amorfno tvorbo naključnih osebkov z interneta, ki jih nek dražljaj morda spodbode v gibanje, ali pa tudi ne. Novi dokumentarec We Are Legion ne skuša kritizirati ali opravičevati ravnanja spletnih množic, ki jih združuje navidezna anonimnost, temveč v prvi vrsti kaže, česa so sposobne. Zlasti pa skuša pokazati, kaj jih do akcije pripravi.

Brianu Knappenbergerju ne moremo očitati posebne pristranskosti. Bil je aktiven udeleženec protestov, a je film napravil s potrebno distanco.

Ne dregaj spečega zmaja
Težko je govoriti o tem, da so Anonymous zaresna or­ganizacija. V resnici gre za zbir posameznikov z vseh vetrov, ki pripadajo različnim spletnim skupnostim, od 4chana in Reddita do Farka ter, hja, lahko tudi, izbe gnojišča na mn3njalniku. Kritičen človek bi rekel, da so ta spletišča prave elektronske kloake, kjer se v obilju pretaka le drek. A obenem so to prostori, kjer se spočenja večina idej. Tam počasi rastejo, zorijo in v veliki večini odmrejo, preden so deležne pozornosti ostalih medijev. Redči jih kruta selekcija, ki pa jih istočasno prenavlja, remiksa in mutira, dokler določene ne postanejo viralne. Na tak način se denimo rodijo uspešni memi. Podobnost z nastankom in razvojem živalskih vrst ni naključna.
Tako kot v podjetjih poznajo možgansko viharjenje (brainstorming), se v tozvrstnih skupnostih rojevajo vremenske fronte na globalnem nivoju, s tisoči udele­žen­cev. Nekakšna kolektivna zavest, torej, ki jo še bolj podžiga kratkoživost idej. 4Chan recimo nima arhiva: vse, kar dobiš, je deset strani tem, kjer nezanimive v četrt ure izginejo. Zamisli si morajo svoj prostor pod soncem dejansko izboriti.
Večina obiskovalcev tovrstnih spletnih mest je mnenja, da lahko kolektivna zavest uspešno izdeluje nove vsebine le, če je povsem nezavrta, čeprav redno prestopa meje dobrega okusa. Zanimivo, da se z njimi strinjajo resni znanstveniki, od psihologov do behavioristov. Ti gredo še korak dlje in ji pripisujejo povsem osebnostne značilnosti. Hoče se zabavati, rada ima mačke in vedno išče priložnost, da jo komu zagode. Kljub neresnosti pa ima določene moralne norme, ki se ne pokoravajo nujno splošno sprejetim druž­be­nim standardom, temveč bolj lastnemu čutu, kaj je prav in kaj ni. Najmanj mara, če ji kdo hoče kratiti pravice ali se znašati nad njo. Takrat bo udarila nazaj in ne bo razmišljala o posledicah. Oh, kako človeško.

Ko je Christoper \'moot\' Poole udejanjil 4chan, je štel petnajst let. Sramežljivega mladeniča so Anonimneži spremenili v osebnost leta revije Time.

Od nedolžnega trolanja do afriške pomladi
Scenarist in režiser Brian Knappenberger zgodbo o Anonimnežih predstavi skozi niz vinjet, ki vzpostavijo idejo 'končnega šefa interneta' brez obraza. Maska Guya Fawkesa se je uveljavila šele kasneje, s prihodom filma V for Vendetta, ki v zaključni sceni idejo, za katero stojijo tisoči obrazov, skrije za obarvan kos plastike. Simbol je postala, ko so tisoči po vsem svetu odšli na ceste protestirat proti scientološki cerkvi. To pa so pospremili s hekerskimi napadi na njihove spletne strani in zajebantskimi telefonskimi klici. Skratka, prvovrstna državljanska nepokorščina.
Razlog za nerede je bil interni posnetek Toma Cruisa, ki je blebetal scinetološke neumnosti, in se pojavil na YouTubu. Scientologi so zahtevali takojšen umik, raja pa ga je množično nalagala. Sledile so grožnje s tož­ba­mi, kar je bila kaplja čez rob. Končni rezultat: scientologijo, ki je bila nekdaj v medijih tabu tema, se dandanes obravnava kot vse druge kulte. A brez žrtev ni šlo. Režiser je uspel najti par organizatorjev, ki so za­radi napadov DDoS kasirali konkretne zaporne kaz­­ni in upali o tem spregovoriti pred kamero. Vsi so povedali, da niti v sanjah niso pričakovali, da se bo nji­hovemu klicu odzvalo toliko ljudi – in se načuditi moči množice.

Ljudje so sicer vedeli, da je Tom Cruise scientolog. A vse do spletne objave videa niso vedeli, kakšna ridikulozna religija je to.

Na podoben način so obdelani ostali večji projekti Anonimnežev, vključno s hekerskimi akcijami skupine Lulzsec, ki je pobrala Sonyjevo bazo uporabnikov PSN, ter zaupnimi dokumenti podjetja HBGary, enega vladnih svetovalcev pri aferi Wikileaks. Režiser dogodkov ne olepšuje; še več, sami odkriti in zakriti ano­nimneži prostodušno priznavajo, da marsikdaj niso delovali v najboljšem interesu javnosti. Vendar to itak ni njegov namen. Skozi kratke dialoge in časov­no nepovezane dogodke raje zgradi sliko dogajanja, s katero nam pomaga razumeti, ZAKAJ so se stvari zgo­dile. Posredno namiguje, da so spremembe v sever­noafriških državah na čelu z Egiptom zgodile po zaslugi anonimnežev. Ne zlobne hekerske skupine, kot jih je prikazoval Fox News, ampak mladih, neznanih, z internetom oboroženih posameznikov, ki so zbrali dovolj kritične mase, da so prebudili narod. Kar pa je bilo še pomembneje, dogajanje v lastni domovini so kljub vladnim blokadam prek alternativnih virov posredovali v svet, ker so menili, da ima pravico vedeti. In danes ne vodijo države, ker jih to ne zanima. Želijo le živeti v boljšem svetu, kjer bodo v miru gledali smešne mačke. Njihova imena ne bodo zapisana nikjer – ker so Anonimni.
Legije v kinih zagotovo ne bo. Sta pa izšla DVD in blu-ray ter digitalna različica, ki jo lahko kupite na Wearelegionthedocumentary.com.

Mi smo legija objavljeno: Joker 232
november 2012