Revija Joker - Batman: The Dark Knight Returns Part 1

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Batman: The Dark Knight Returns Part 1
Batman: The Dark Knight Returns Part 1
...
Sneti

Malo občudovanja, malo pomilovanja. Oboje občutim, ko gledam filme o Batmanu. Prvo za­to, ker je tip brcoriten vigilant, ki s kul gedžeti in nindža spretnostmi deli pravico tam, kjer je sistem odpovedal. Jasno, da bi bil rad kot on – kakega pridaniča bi strpal v čuzo in vsaj enemu slovenskemu politiku odmeril z istim vatlom, s kakršnim on meri nam. Drugo pa zato, ker se bogataš Bruce Wayne ne more znebiti demonov iz preteklosti. Tako kot popularnega morilca Dexterja ga ima v pesti stiska iz otroštva, ko so mu pred očmi ubili starša. Zaradi tega 'temnega potnika' – in onega padca v luknjo – je Batman.

Vrnitev temnega viteza je na voljo zgolj na ploščku. In seveda pri vašem ponudniku videa na zahtevo.

Dolgometražna risanka The Dark Knight Returns o tem ne dopušča dvomov. Ne le, da je travma izoblikovala Bruceovo osebnost, marveč je ločena, napadalna entiteta, pravi alter ego, ki hlepi po udejanjenju. Zdaj 55-letni možak jo je uspel krotiti, odkar je odložil masko. Toda ko Gotham preplavi kriminal na čelu s povsem noro tolpo Mutantov, ki za zabavo ubijajo celo otroke, se Netopir ne pusti več brzdati. Na vrsti je izdatna doza zalezovanja zlikovcev in lomljenja njihovih kosti ob pomoči nove Robin.
Akcija je v tem filmu pošteno odmerjena in dobro predstavljena, saj ne štedi z udarnimi trenutki, ko batarangi predirajo tolovajsko meso, se rušijo stavbe in se Šišmiš golorok spopade z ostrozobim vodjo Mutantov. Predstavitev je risankasta, nekje med stripom in animejem, s predimenzioniranimi liki ogromnih mišic in čeljusti, vendar na to kar pozabiš. Tudi zavoljo poštenega glasovnega talenta z Robocopom Petrom Wellerjem kot Batmanom na čelu.

Gotham je distopična mešanica futurizma in osem­­­­desetih let, z lopovi, ki nosijo ču­daš­­­ke vizirje in opletajo z noži. Ninjutsu pride zelo prav.

Vendar je tisto, kar res vleče, zgodba in karakterizacija likov. Mislil sem, da imam Batmana po Nolanu zadosti, a The Dark Knight Returns ponudi še en pogled nanj. Ne le tistega, da gre za globoko prizadetega človeka, marveč scenarij vsebuje radikalne ideje. Ko Batman obračunava z Mutanti in Harveyjem 'Two-Face' Dentom, skozi stranske like, med njimi komisarja Gordona, na veliko relativizira njegov lik. Netopirko že ob rojstvu leta 1939 ni imel ravno čistih rok, tu pa mu naprtijo vse mogoče, od krivde za nasilje v Gothamu do tega, da si s svojo črno osebnostjo sam ustvarja sovražnike.
Ker risanka dokaj zvesto sledi istoimenskemu kultnemu stripu Franka Millerja iz 1986, vidimo, kako je tovrstno razmišljanje sčasoma pripeljalo do večplast­ne­ga Batmana Christopherja Nolana. Komur je slednji dogajal, mu Vrnitev močno svetujem. Škoda le, da se po uri in četrt konča nedoločno, kajti zaključni drugi del bodo udejanjili šele zgodaj naslednje leto. 

Batman: The Dark Knight Returns Part 1 objavljeno: Joker 232
november 2012