Revija Joker - The Raid: Redemption

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » The Raid: Redemption
The Raid: Redemption
...
Sneti

Bruce Lee je v Game of Death plezal proti vrhu templja, Dredd se trudi doseči najvišji štuk dvestonadstropne stolpnice, v tem indonezijskem hard-boiled akcijskem biserčku pa je pod žarometom enota policijskih specialcev, ki hoče iz sive socialistične stolpnice izbezati mestnega kralja kriminalcev. Med njimi je obetaven mlad rekrut (naturščik Iko Uwais), za katerega se seveda izkaže, da je mofo. A na plano pridejo tudi skrivnosti, ki enoto krepko stanejo. Ceno plačajo v krvi in telesnih delih.

Raid bo v naših kinih morebiti le kot sladokusna izjema, zato ga je treba najti na domačem ploščkovju ali njegovih skorbutnih izvlečkih.

The Raid ni film za občutljive. Zgodba, ki obiluje s preobrati in žalobnostjo, a bi je moralo biti nekoliko več, ne slika junakov, marveč ubožce, ki so utrujeni, prestrašeni in ga najebejo. Eni pod kroglami, ki jih tako kapsi kot lunatični malopridneži trosijo kot konfete. Manj srečni pod noži in mačetami, ki jih vihtijo tako dobri kot slabi fantje, ter na delih okolice, kot so kovinske omare, razbita vrata, luknje v tleh, stopnišča in okna. Tisti z največjo smolo pa podležejo udarcem.
Borilne scene v Raidu so opasne, saj ne marajo za baletno hollywoodsko estetiko, marveč se opirajo na domačo, indonezijsko borilno veščino pencak silat in so surove, kolikor se da. Tako kot Kitajci v filmih vsi znajo kungfu, tu iz domala slehernega stanovanja nad može postave prileti drogeraš, ki brca kot za stavo, da bi se prikupil gospodarju. Naš mladenič gre z udi in včasih nožičkami skoznje kot nož skozi maslo, da se lomijo kosti in pokajo lobanje. Najbolj proper so obračuni s šefi, zlasti z naspidiranim bolhačem zverinskega pogleda, ki ne neha in ne neha opletati s komolci, dokler mu ne posvetijo z neonko.
Redemption na trenutke pretirava s škrlatom in dolgometražnimi fajti, s čimer škoduje poskusom, da bi dogajanje prikazal kot normalno. A njegov čar se skriva v neobrzdani, naravni srditosti, ki spomni na tajski Ong Bak. Nič špag in afnanj, le krogle in krožne v glave praktično od začetka do konca. 

V Džakarti se ne zapletaj v pretep. Ne glede na to, koliko boš mališane tepel, vedno se bodo postavili nazaj na noge. Edina rešitev je, da najdeš žarnico.

The Raid: Redemption objavljeno: Joker 232
november 2012