Revija Joker - Velika, oblačna in prstna fotodelavnica

ČLANKI
stranka » članki » programje » Velika, oblačna in prstna fotodelavnica
...
Ustvarjalni LordFebo dobi novo poglavje svojega omiljenega softvera in še njegov manjši odvrtek. Lepi, riše, briše, barva in reže kot že dolgo ne!

Večina tiskanih občil, internetne strani, praktično vse fotomontaže in dobršen del videa je izdelanih z ustvarjalno orodjarno firme Adobe, ki na nekaterih pod­ročjih sploh nima konkurence. Pod streho pa nimajo le dolgega nabora programja, marveč vrsto standardov, med katerima sta najbolj poznana Flash in zapis PDF. Ravno s predhodnikom slednjega se je Adobova zgodba pravzaprav začela. Prvi projekt malega podjetja, ki sta ga leta 1982 us­ta­novila bivša uslužbenca tvrdke Xerox, danes 70-letna člana uprave Charles Geschke in John Warnock, je bil namreč opisni jezik za definicijo strani in objektov na njej. To je bil PostScript, ki je ob podpori Appla postavil temelje sodobne priprave za tisk oziroma namiznega založništva.
Vendarle ideja za Photoshop ni nastala znotraj Adoba, marveč je nucnik izšel iz doktorske naloge Thomasa Knolla. Študent računalniške grafike ni bil zadovoljen s prikazom sivinskega rastra na svojem monokromatskem zaslonu, zato se je vrgel v programiranje bolj­ših algoritmov. Ob spodbudi podjetnega brata je na­posled razvil delujoč editor, ki ga je predstavil Adobu. Izdelek jim je ugajal in leta 1990 je izšel Photo­shop. Ta je v dvaindvajsetih letih postal tvrdkin paradni konj in tako močna blagovna znamka, da je foto­šopanje postalo ljudska sopomenka za retuširanje. Thomas še vedno dela za Adobe, njegovo ime pa je na častnem prvem mestu Photoshopove nalagalne špice.

“V osemdesetih se je porajalo namizno založništvo, devetdeseta so komuniciranje prenesla na splet, v prejšnjem desetletju se je rodilo družbeno mreženje, ta dekada pa bo v znamenju oblaka.” Tako je na predstavitvi v New Yorku povedal Adobov govornik. Njihov Ustvarjalni oblak ponuja orodja za najem, prostor za hrambo in povezuje delovno okolje z mobilnim svetom.

Velika, oblačna in prstna fotodelavnica objavljeno: Joker 226
maj 2012