Revija Joker - Windows 7

ČLANKI
stranka » članki » programje » Windows 7
...
Uradni datum izida novih Oken ostaja 22. oktober, vendar je končna raz­li­či­ca izgotovljena in skozi različne kanale, recimo študentski MSDNAA, na voljo že kar nekaj časa. Med tistimi, ki jo pridoma uporabljajo, je Luni.

Od kod naenkrat ta Sedmica?!” ni ne­um­no vprašanje. Microsoft je (ne)slav­no muhast s poimenovanji svojih operacijskih sistemov in nam po modernistično nazvanih XPjih ter lirični Visti prvič po prastarih 98 SE servira OS za domače uporabnike s številkastim imenom. A kjer je pri osemindevetdesetki to predstavljalo letnico, naziv Windows 7 skriva drug pomen. Ne, motivacija niso ljudske vraže in dojemanje sedmice kot srečnega števila, marveč je velikan ubral applovski pristop. Sedem namreč označuje generacijo jedra NT po njihovem internem štetju. Štirice se vas večina ne spomni, ker je bila namenjena profijem, okoli petice sta bila izdelana 2000 in XP, šestica pa je Razgledova.
O upravičenosti višje cifre bi se dalo razglabljati, kajti Vista in 7 imata vsaj toliko skupnega kot XP in 2000. Toda pomembnejša pitalica je, kaj je glavna motivacija za zamenjavo Viste po komaj treh letih, posebej glede na čas in stroške njenega razvoja. Konkretnega, odkritega odgovora na to nam kljub trudu ni us­pe­lo dobiti, saj Microsoft vztraja pri uradni izjavi, da je Razgled uspešen. S tem se načeloma strinjamo, če­sar pa ni moč reči za vse uporabnike. Komplikacije z gonilniki ob splovitvi, rekla-kazala informacije iz druge roke in Applova umazana oglasna kampanja so storili svoje. Viste se je oprijel sloves dragega, zahtevnega, počasnega in problematičnega sistema. Glav­ni namen Windows 7 je zato popraviti škodo in ljudstvu po­nuditi OS, ki ga bodo vzeli za dostojnega naslednika ponarodelih XPjev.

Raziskovalnik datotek je predelan tako, da filete različnih tipov kaže knjižnično, kot na primer v Windows Media Playerju. Dobrodošel napredek, a vpliv starega Explorerja je še vedno viden.

Windows 7 objavljeno: Joker 195
oktober 2009