Revija Joker - Okopi spletne fronte

ČLANKI
stranka » članki » programje » Okopi spletne fronte
...
Nikdar si nismo mislili, da se bo vojna brskalnikov tako razplamtela, toda zdaj jih je v boju kar peterica. Quattro poroča s frontne črte.

Odkar smo nazadnje preverili stanje spletnih brskalnikov, sta minili dobri dve leti. Tedaj smo bili veseli, da je Microsoft ponudil Sedmico, se čudili ča­rom in lepotam drugega Firefoxa in gle­dali tehnično nabitost Opere 9. Niti pod razno pa si nismo predstavljali, da se bodo deleži teh programov, ki jih uporablja vsakdo v spletu, tako spremenili. Niti tega, da bomo dobili nove igralce, ki bodo uveljavljenim močno pomešali štrene. Hja, nova generacija spleta pač potrebuje brskalnike nove generacije!
Verjetno najpomembnejša pridobitev v teh dveh letih je vseprisotnost spletnih aplikacij. O njih smo že pisali v Jokerju 179 in prišli do zaključka, da sicer ne bodo nadomestile programja, ki je nameščeno v raču­nal­nik, a da to niti ni njihov namen. So pa postale omembe vreden nucnik v vsakdanjem omreženem živ­ljenju. Spisane so z uporabo najrazličnejših tehnologij, skupno pa jim je ravno to, da tečejo v brskalniku. To pomeni, da mora ta omenjene tehnologije podpirati, zato je njegov nadaljnji razvoj smiseln in potreben. Še več: ker smo se navadili do tovrstnih aplikacij dostopati od vsepovsod, je vospredje konč­no prišla standardizacija namesto pokoravanja muham enega ali drugega brskalnika. S tem smo pridobili tako uporabniki, ki nismo več vezani na natanko določen program, kot razvijalci, ki lahko končno pišejo kodo brez strahu, da bi nekje delovala, drugje ne. Načeloma ...

Okopi spletne fronte objavljeno: Joker 188
marec 2009