Revija Joker - Udomačeni strežnik

ČLANKI
stranka » članki » programje » Udomačeni strežnik
Udomačeni strežnik
...
Windows Home Server je eden manj zna­nih Microsoftovih operacijskih siste­mov. A to ne pomeni, da je nezanimiv, prej nas­protno. Luni raz­kriva, kaj računalniško os­veš­čenemu gospodinjstvu nudi WHS. (Ujemanje kratice z našim Wamp Holding Systemom je seveda zgolj naključje.)

Beseda strežnik oziroma server v ušesih nepoučenih odzvanja s strašljivim prizvokom. Povprečnemu uporabniku se ob njej v mislih takoj pojavijo monstruozni kupi železja in elektronike, skriti v za­tem­njenih klimatiziranih čumnatah, ki jih kot muhe obletavajo bledolične mistične kreature z imenom administratorji. Predstava resda ni iz trte izvita, kajti v vsakdanjiku spletnih velikanov tipa Google, Facebook, Twitter in Joker.si lahko strežniške farme dejansko mejijo na črno magijo. A server je lahko nekaj domačega, priljudnega in nič kaj zapletenega. Tako nas vsaj skuša prepričati Microsoft z Windows Home Serverjem. V njegov razvoj so vložili več kot dve leti in večino časa porabili prav za snovanje laikom prijaznega vmesnika. Rezultat naj bi bil strežnik, ki je po eni strani zmogljiv, vendar ga zmore upravljati celo do včeraj računalniško neuka matka.
Okej, do sem jim verjamemo. Toda postavlja se vprašanje, čemu bi ga sploh hotela. Kot se izkaže, razlogov ni malo ...

Strežniku ni treba zasedati prostora na mizi kot pri tej teti iz oglasa. Namestite ga zraven usmerjevalnika in ju skrijte očem.

Udomačeni strežnik objavljeno: Joker 186
januar 2009