Revija Joker - CorelDraw 12

ČLANKI
stranka » članki » programje » CorelDraw 12
...
LordFebo se spopade z ducatno izvedenko njemu ljubega grafičnega programa, ki ga spremlja že več kot polovico življenja.

CorelDraw bržda pozna slehernik, zakaj to je praviloma prvi orenk grafični program, s katerim se sreča novopečeni računalničar (k čemur dodatno pripomore dejstvo, da prodajalci kako prastaro različico pogosto prilagajo novim sistemom). Večina domačih vizitk, vabil, amaterskih oglasov in katalogov je izdelana ravno v Corelu. A četudi mu prepoznavnosti ne manjka, je njega slava dvoplastna. Po eni strani gre za silno zmogljiv, dokaj preprost, z možnostmi bogat in predvsem poceni grafični paket, ki občasnim oblikovalcem nudi čisto vse, kar potrebujejo. Po drugi plati pa se ga med poklicnimi dizajnerji drži slab sloves zavoljo obupne nezanesljivosti, ki je pestila verzije od petice do devetke. Nepravilne pretvorbe, grafični in vmesniški hrošči, popolno uničevanje projektov pri shranjevanju ter nenatančnost so naredili sicer močnemu orodju medvedjo uslugo in profesionalci so se oklenili Illustratorja. Adobov tekmec resda nudi manj prijemov in ima prenekatero pomanjkljivost, a pod črto se z njim še vedno da postoriti vse, in to brez strahu pred izgubo dela, saj je hiter in zanesljiv. Corel je zaradi tega za deseto izdajo spisal kodo docela nanovo in starih zamer več ni, a škoda je bila že storjena. Vrnitve v grafične studie zanj ne bo. Zato želi s ceno na svojo stran pridobiti gospodinjstva, firmice, ki potrebujejo poceni tonamenski program, in posemeznike, ki se bavijo z grafiko. Celoten združek Graphic Suite namreč košta sto petdeset tisočakov, kar je ugodno, če vemo, da v njem poleg Drawja dobimo PhotoPaint (nadomestek Photoshopa), Rave (ustvarjalnik spletnih vektorskih animacij), Trace (vektorizator bitnih podobic), par malih nucnikov in gomilo vsakovrstnih tipografij ter grafik.

Navkljub mojemu teženju Corel še vedno vztraja pri gromozanskih plavajočih oknih, ki so zaradi dvakratne prevelikosti skrajno moteča.
Kaj nudi Corel v dvanajsto? Vse iz prejšnje verzije - in par malenkosti, ki jih lahko preštejem na eno roko Miki Miške. Govorim za ves komplet, ne le za osnovni program. Brez heca. CorelDraw Graphic Suite 12 je čisto posiljena inačica, ki bi ji v najboljšem primeru pritikala označba 11.3. Že enajstica ni doprinesla nič vznemirljivega, tokrat pa je novitet tako malo, da se mi sploh ne splača truditi s poglavji. CorelDraw je pridobil na natančnosti, saj so uvedli čuda pomagal za poravnavo (align), dotikanje (snap to object) in ravne premike. Elementi imajo sedaj namagnetene obrobe, vogale in središča ter kar naprej se - po zgledu Illustratorja - rišejo tako imenovane dinamične vodilne linije. Ta preciznost je včasih na mestu, večkrat pa je zelo moteča. Na srečo je izklopljiva. Druga na velik zvon obešana pogruntavščina je pametno risalno orodje, ki razpoznava približno skicirane like in na zaslonu riše pravilne kroge, pravokotnike, trapeze ter deltoide. Ni mi treba posebej poudarjati, da bodo ta element cenili in potrebovali redki. Preostali malenkostni novosti sta koristni brisalnik odvečnega črtovja in izvažanje grafike za uporabo v pisarniških programih. To je to. Kljub temu, da ima CorelDraw veliko funkcij, ki jih Illustrator nima (večstranski dokument, izredno bogate možnosti pri tisku, magnetne vodilne črte ...), mu manjka par uporabnih reči. Pogrešam denimo pošiljanje hitrega predogleda v bitnem načinu JPG po e-pošti (resnici na ljubo, ta opcija je na voljo, vendar je neuporabna, saj ne nudi nobene izbire in pošlje predogled, velik 300 x 300 pik, ne glede na proporcionalnost), določanje barvnega načina (RGB, CMYK) dokumentu in knjižnico pogosto uporabljanih simbolov / logotipov / objektov, ki bi bili lastni programu, ne dokumentu (library, ki je na voljo, se odpre in zapre skupaj s projektom, kar je le polovično osmišljenje).
Še slabše jo je odnesel PhotoPaint, mrcvarnik bitnih slik in fotografij. Njega pridobitev je neznatni čopiček za odstranjevanje anomalij (touch-up brush), ki ni niti slučajno primerljiv z nadmočnim zdravilnim čopičem iz Photoshopa. Ne rečem, da program ni uporaben, vendar ima tako čudno logiko, da vsak Photoshopov domačec škripa z zobmi ob nepraktičnem vmesniku in neznanem izrazoslovju (sloji se ne imenujejo layers, marveč objects, in podobno). Je pa res, da so prav penzlji tisti, kar je v PhotoPaintu količkaj vredno, saj jih je nemarno veliko in nekatere bi v Photoshopu videl hudimano rad. In CorelRave? Če se PhotoPaint do neke mere še lahko kosa s konkurenco, je Rave napram

Čopiči vseh vrst, velikosti in oblik v PhotoPaintu niso uporabni samo za takole kracanje, marveč pridejo hudimano prav tudi pri retuši fotki. Adobe!!!
Flashu kot Notepad proti Wordu. Ne le, da vsebuje za ništrc animacijskih zmožnosti, zadeva često sploh ne deluje pravilno in zna ob premikih združenih objektov vse skupaj nenadzorovano razmetati. Že res, da je moč izdelati kako oglasno pasico ali MMS - nenazadnje program odlikuje odlični Corelov vmesnik - vendar le z veliko potrpežljivosti in odpustljivosti. Najhuje pa je to, da v novi izdaji (Rave ima zaporedno številko 3) ni ene same samcate dopolnitve, razen tistih nekaj vmesniških iz Drawja. Kot da jih ne bi potreboval! Takisto nista bila deležna posodobitve ne Trace, ne Barcode Wizard. Slednji še vedno za font pod črtno kodo vsiljuje neprimerni Times. Slabo, Corel, slabo. Ako se pripravljate na nakup tega skupka, pohitite in nabavite za skoraj polovično ceno prejšnji model. Nadgradnja na 12 pa je smiselna le, če si lastite enomestno zaporedno številko.
V paketu sta še dva ploščka s tisoč fonti in velikansko zalogo sličic in fotk ter bukeljni katalog.
Dobra novica je, da je na voljo takozvana akademska varianta, do katere so upravičeni izobraževalni zavodi in študentje. Za pičlih 15 jurjev lahko dobite CD z neokrnjenim združkom softvera (brez dodatkov in bukve) s postavko v licenčni pogodbi, da z njim ne smete (pretirano) služiti. Kot nalašč za domače igranje. Zastopa in prodaja podjetje CHS, 01 / 280 66 00.

CorelDraw 12 objavljeno: Joker 128
marec 2004


sorodni članki