Revija Joker - Presedlal na maca in zaživel

ČLANKI
stranka » članki » programje » Presedlal na maca in zaživel
Presedlal na maca in zaživel
...
Odkar je še kot šolarček prvič slišal o brezpogoj­no stabilnih računalnikih, je imel oči na pecljih za macintoshi. Danes, ko si je zaslužil dovolj svo­jega kruha, je končno naredil drzno potezo. S koktejlom v roki in prekrižanimi nogami na mizi se iz Mac OSa smeji Retro.

Sem ljubitelj Mic­ros­­ofta. Navdušenje nad njimi izhaja iz programiranja, kjer so v špi­ci s svojim urejevalnikom kode in pro­g­ramskimi jeziki. Inovirajo, poe­no­s­­tavljajo, lajšajo dolgotrajne postopke. Podobno sem fan spletnega br­s­kalnika Opere. Prvi so imeli zavihke, nudijo shranjevanje vpisnih polj, smetnjak in hitre bližnjice, prihaja sinhronizacija zaznamkov ter nastavitev. Rad upo­rabljam iz­delke, ki so ustvarjeni z za­no­som, ki širijo meje obstoječih zmožnosti in po potrebi prelamljajo ustaljene smernice. Z veseljem raziskujem nove programe in vedno prečešem vse mož­nos­ti, zato sem želel novosti na področju operacijskih sistemov doživeti iz prve roke. Tako mi ni ostalo drugega, kot da postanem še uporabnik Appla.

Finderjev pogled stolpcev omogoča hitro skakanje po disku. Na levi se vidi vsebina uporabnikove domače mape, v katero se ti ne pokaka vsak nameščen program. Tudi zato, ker namestitev pogosto sploh ni.

Ker sem vedel, da se zaradi programiranja od Oken še lep čas ne bom poslovil, sem dolgo časa tlačil željo po macih. A odkar v njih tiktakajo inteli in lahko nanje na­mestiš Windows, mi je bil vedno bolj všeč slogan, da je mac odslej edini računalnik, ki ga potrebuješ. Ker je eksperimentalno mogoče poganjati Applov sistem tudi na PCju (imeti moraš zd­ružljiv hardver in dob­ro mero izkušenosti), sem že pred letom dni namestil razvijalsko različico Mac OSa in ustvaril tako imenovan hackintosh. Sprehod po Tigru, kot je bilo ime tedanji verziji, me je nadvse očaral. Leo­pard, največja posodobitev sistema, pa je obljubljal še mnogo več. In ker z macom vedno dobiš najnovejši operacijski sistem, mi je preostalo le še čakanje na splovitev. Novembra lani sem z iskricami v očeh odprl škatlo svojega prvegamaca.

Presedlal na maca in zaživel objavljeno: Joker 175
februar 2008


sorodni članki