Revija Joker - Preizkusite operacijski sistem

ČLANKI
stranka » članki » programje » Preizkusite operacijski sistem
Preizkusite operacijski sistem
...
Danes boste skupaj z Airmanom vstopili v svet Linuxa. Na Natlačenki vas namreč čaka živa distribucija Linuxa Knoppix. Vse, kar morate storiti, je, da jo zapečete na prazen plošček in ga zadegate v tlačkosuk.

V  prejšnji številki farbovitega magazina sem vam skušal kar najbolje predstaviti osnove Linuxa. Izvedeli ste, da je Linux operacijski sistem, ki ga je leta 1991 javnosti predstavil brihten finski študent Linus Torvalds. Fant ga je izdal pod Splošno javno licenco (GPL), ki pravi, da lahko s kodo njegovega izdelka počnete skorajda vse, kar hočete. Lahko jo kopirate, spreminjate, razširjate in celo prodajate, ohraniti morate le njeno odprtost, se pravi, da ste dolžni svoje spremembe ponuditi ljudstvu v uporabo. Sprva skromen program, ki si je komajda zaslužil naziv operacijski sistem, je tako dobil ogromno privržencev, ki so prispevali k njegovi rasti. Linux je dobival nove funkcije, spisek podprte strojne opreme se je vztrajno večal, s prihodom sodobnih grafičnih vmesnikov pa je postal čedalje bol

Ena najbolj razvpitih Ôivih distribucij Linuxa je zagotovo Pr0n Linux, ki naj bi, kot pravijo avtorji, popestril naše spolno Ôivljenje. Opis prihodnji mesec. Najbrž.
j všeč tudi navadnim uporabnikom. Sprva so ga namreč večinoma uporabljali za raznovrstno delo z omrežji ali za bolj eksotična opravila, denimo v raziskovalnih laboratorijih. Prav tako je bil obvezno orodje gurujev, hekerjev in ostalih računalniško usmerjenih viškov evolucije človeka. Danes pa se želi Linux približati širšim množicam, kar mu slejkoprej uspeva. Da Linusov OS ni nikakršen bavbav, vam lahko potrdi več kot osemnajst milijonov uporabnikov po vsem svetu. Zavidljiva številka pingvinjih oboževalcev (Linuxov logotip je namreč všečen pingvin z imenom Tux) se veča iz dneva v dan, kar ni ravno pogodu gigantu Microsoftu. Ta v Linuxu kakopak vidi konkurenco, ki mu speljuje uporabnike (dejstvo je, da linuxaši najbolj pljuvajo po Malem mehkem), podjetja (ker je Linux zastonj, odpade plačevanje licenc za nameščanje programja na veliko število računal, kar blagodejno vpliva na direktorjev čir na želodcu) ali kar vladne organizacije (nekatere države so se odpovedale štiribarvnemu kvadratastemu logotipu na vladnih računalih in z uporabo Linuxa prihranile cekin v državnem prašičevcu).
Če ste torej glede Linuxa vsaj malo radovedni (v kar, glede na to, katero revijo pravkar držite v rokah, nič ne dvomim), so vas gotovo zasrbeli prsti, da bi Linux preizkusili. Zato vam ga že v drugem nadaljevanju serije prinašamo na pladnju, ahem, natlačenki. V akcijo!

Preizkusite operacijski sistem objavljeno: Joker 128
marec 2004